Sanne werd op de CHE verliefd op een vrouw

Een halfjaar studeerde Sanne* (36) op de CHE. Hier werd ze verliefd op een klasgenootje. Ze verbrak, tot op de dag van vandaag, het contact. Want een relatie met een vrouw mocht niet. Inmiddels is Sanne een jaar uit de kast, de reacties waren niet van de lucht, maar Sanne voelt zich beter dan ooit. “Alles valt op zijn plek.”

“Eigenlijk weet ik al heel lang dat ik op vrouwen val. Op het voortgezet onderwijs niet bewust, maar als ik terugkijk: ik vond leraressen altijd interessant. Ik had wel vriendjes maar vooral omdat iedereen dat had. Boybands waren toen helemaal hip, maar daar had ik niks mee. Na mijn middelbare school ben ik een opleiding gaan doen en kwam ik in mijn laatste jaar in een depressie.”

Sanne is gelovig. “Ik groeide op in de hervormde kerk. Na mijn opleiding ben ik geswitcht van kerk en ben ik naar de pinkstergemeente gegaan. Ook ben ik toen gestart met een bijbelschool en daarna heb ik een halfjaar op de CHE gezeten. Daar werd ik verliefd op een meisje uit mijn klas.” Sanne verbreekt al het contact met het klasgenootje. “Mij was altijd geleerd dat je wel homoseksuele gevoelens mocht hebben, maar geen homoseksuele relatie. Ik drukte het dus weg door het contact te verbreken.”

Tien jaar lang krijgt Sanne allerlei diagnoses en therapieën. “Ik was suïcidaal en depressief. Ik ging van therapie naar therapie en uiteindelijk kwam ik bij een christelijke psycholoog terecht. Veel dingen gingen weer redelijk goed in mijn leven maar iets zat me niet lekker. Mijn psycholoog en ik zijn dezelfde boeken over homoseksualiteit gaan lezen. Vrienden van mij wisten allang dat ik op vrouwen viel maar ik wilde dit niet accepteren. Totdat ik een speciaal gevoel kreeg. Ik had het idee dat God tegen me zei: ‘laat jezelf zien, het is goed zoals je bent.’ Toen heb ik het geaccepteerd en daardoor ben ik ook van mening dat je homoseksualiteit in praktijk mag brengen.”

Sanne kwam uit de kast en haar omgeving reageerde verschillend. “Mijn vrienden dachten: ‘eindelijk’. Mijn evangelische collega’s hadden het er heel moeilijk mee. Ze vonden het niet oké dat ik überhaupt gevoelens voor vrouwen had. Ik heb twee maanden ergens anders gewerkt. Ik was echt een gevaar, terwijl ik nog niet eens een relatie had. Ze kwamen met tips, terwijl ik eindelijk had geaccepteerd dat dit bij mij hoort. Toch heb ik nog steeds een hele goede band met ze.

Niet alle christenen reageerden verkeerd. Mijn reformatorische buurvrouw reageerde bijvoorbeeld heel lief, ze zei: ‘wat moeilijk voor je, kom maar gauw een bakkie thee doen. Wij bidden voor je.’ Met veel mensen is mijn band nog gewoon goed, de meningsverschillen zijn er en kunnen gewoon naast elkaar bestaan.”

Wat Sanne wil meegeven? “Reageer gewoon. Ik ben dezelfde Sanne als gisteren. Wees als die buurvrouw en leef mee. Als je er mee worstelt: ga niet haasten en neem je tijd. Ga terug naar je gevoel want je voelt echt wel of iets oké voor je is.”

*De echte naam van Sanne is bij de redactie bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.