Post bezorgen is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je op zoek bent naar een nieuw bijbaantje. Melvin (19) studeert commerciële economie en bezorgt daarnaast de post. Hij bezorgt voornamelijk tijdschriften, af en toe zit er een beetje post bij. Die post is voornamelijk post van bedrijven op het bedrijventerrein en niet post die je normaal door de brievenbus krijgt.
Sinds wanneer doe je dat?
Ik begon ermee in het begin van het vierde jaar van de havo, bijna drie jaar geleden. Ik kreeg een flyer door de brievenbus dat ze iemand voor deze wijk zochten. Toen was ik 15 of 16 jaar en eigenlijk wel op zoek naar een bijbaantje. Bij een supermarkt wilde ik niet werken omdat ik supermarkten veel te druk vind. Dit kwam voor mij dus veel beter uit, ook omdat je je eigen tijden kan bepalen. Toen was het nog bij een ander bedrijf, maar sinds ruim een jaar is het overgenomen door een ander bedrijf. Toen waren er wat wisselingen in de wijken en straten, daar is denk ik een herindeling geweest. Maar in grote lijnen is het hetzelfde gebleven. Je krijgt de post op donderdag binnen en voor zondag moet je het bezorgen. Je kan zelf een dag of tijd kiezen wat voor jou uitkomt.
Is het te combineren met school, kost het veel tijd?
Nee, het is op geen manier in strijd met school. Voor de overname bezorgde ik elke week, zo’n twee uur per week. Nu is het om de week en duurt het anderhalf uur per keer. Dit omdat er nu geen huis-aan-huis folders meer bij zitten. Eerder was het elke week een hoop folders en om de week de kerkbode er bij. Nu is het om de week de kerkbode met een klein beetje post erbij. De kerkbode is een soort tijdschrift van de kerk. Als je veel folders had om te bezorgen was het wel heel zwaar. Denk er een beetje wind bij, en je fiets vloog om voor je het doorhad. Dan vlogen er soms ook nog een hoop folders uit. Eigenlijk ben ik blij dat ik die niet meer hoef te doen, die folders brachten ook niet heel veel op.
Hoeveel verdien je ermee?
Per maand verschilt het een beetje maar meestal is het rond de vijftien euro. Voor de overname wat het zo’n vijfentwintig euro per maand. Dat is niet erg veel maar nu gaat het mij veel meer om de beweging dan om het geld. Initieel begon ik voor het geld maar nu is het bewegen voor mij belangrijker geworden. Het is eigenlijk gewoon anderhalf uur fietsen en dingen door de brievenbus doen.
Is er door corona veel veranderd?
Nee, helemaal niet. Het is natuurlijk totaal geen contactberoep. Behalve dat je met oud en nieuw langs de deuren gaat voor een fooitje. Dan kreeg ik meestal een paar euro, twee á drie euro is heel normaal. Een enkeling geeft vijf euro. Een keer heb ik ook twintig euro van iemand gehad. Ik denk dat dat was omdat hij niet kleiner had. Ze zei er wel bij dat ik er geen vuurwerk van moest kopen. Dat heb ik dan ook niet gedaan.
Zou je het aan medestudenten aanbevelen?
Als je een serieuze bijbaan zoekt waarmee je goed verdient niet nee. Als je iets relaxed zoekt met een beetje beweging, wat je ook nog naast een andere bijbaan kan doen, is dit zeker aan te raden.