Interview de Green Office: “Wij willen studenten helpen met het maken van bewustere keuzes”

Misschien heb jij de Green Office weleens gezien binnen de CHE. Studenten zoals Janine v/d Krol ondernemen vanuit dit initiatief acties zoals de ‘Warmetruiendag’. Onder meer op deze manier probeert Green Office jou als CHE’er bewuster te maken van de keuzes die je maakt. Niet alleen keuzes voor het klimaat, maar ook voor jezelf en je naasten. Want duurzaamheid is meer dan alleen maar het klimaat. 😉

 

Wat is de Green Office op de CHE?

Janine v/d Krol: “De Green Office is een kleine groep studenten onder leiding van een coördinator, die zich inzetten voor meer duurzaamheid binnen de school. Wat veel studenten niet weten is dat duurzaamheid méér is dan alleen het klimaat. Duurzaamheid is bijvoorbeeld ook het nastreven van gelijke economische kansen, zorgen voor de vermindering van armoede, meer omzien naar je medemens om op deze manier langer van een fijne sfeer te kunnen genieten onderling.”

“Wij willen studenten motiveren om milieuvriendelijkere beslissingen te maken. Duurzaamheid betekent dat het voor ieder mens fijn is op deze aarde en dat we het met elkaar zo lang mogelijk volhouden op een prettige manier. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat we in een veilige omgeving leven, een omgeving waar geen honger en ongelijkheid meer is. Dit zijn onder andere de duurzaamheidsdoelen die de Verenigde Naties hebben opgesteld”, zegt Janine.

 

Welke mensen zijn de doelgroep van de Green Office?

Janine vertelt: “Studenten, docenten en medewerkers van de CHE zijn onze doelgroep. Dit initiatief is nodig, omdat wij als laatste op de ranglijst van duurzame hogescholen staan. Misschien wist je het nog niet, maar er bestaat een ranglijst onder hogescholen voor welke school het duurzaamste is. Wij als CHE staan onderaan, dus het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor duurzaamheid. Wij hopen dat we studenten, docenten en medewerkers kunnen laten nadenken over de keuzes die zij maken. Bijvoorbeeld de keuze om met de auto of met het openbaar vervoer naar de CHE te komen.”

 

Wat willen jullie ons als doelgroep duidelijk maken?

“Wij zijn allemaal mensen en mensen houden over het algemeen niet van verandering. Maar de Green Office wil proberen de verandering, die al niet zo leuk is, makkelijker te maken met leuke initiatieven. Duurzaamheid is belangrijk, en zoals eerder gezegd veel meer dan alleen het klimaat. Wij willen studenten vertellen over de duurzaamheidsdoelen en ze helpen met het maken van bewustere keuzes.”

 

“Wij willen studenten helpen met het maken van bewustere keuzes”

 

“Op deze manier kies jij zelf als student voor een beter leven voor jezelf, je naasten en de wereld. Als wij allemaal nou een beetje bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen, dan investeer je niet alleen in de gezondheid van het klimaat, maar ook in de gezondheid van jezelf”, meldt Janine.

 

Op welke manier willen jullie meer aandacht creëren voor de duurzaamheidsdoelen?

“We hebben een Instagram pagina (@che.greenoffice) waarop we informatie delen over wat de duurzaamheidsdoelen zijn en betekenen. Naast het geven van informatie willen wij ook initiatieven en acties opzetten om mensen bewuster te maken van de duurzaamheidsdoelen. Eigenlijk proberen we mensen te ondersteunen binnen deze veranderingen. Neem bijvoorbeeld een keer je eigen koffiebeker mee, in plaats van elke dag meerdere papieren bekers te gebruiken. Daarnaast is er een deelkast waaruit waar mensen boeken, planten en andere spullen in kwijt kunnen. Er is dan natuurlijk ook de kans voor anderen om er weer spullen uit te pakken. Zo hadden we laatst iemand die vaak pompoenen in de ruilkast legde.”

 

“De ruilkast is een soort mini-kringloop en het kledingrek een soort gratis Vinted”

 

“Wij willen de keuze echt bij mensen neerleggen: jij bent zelf de baas over wat je inlegt en wat je eruit haalt. Maar tot nu toe is er wel een goede balans tussen geven en nemen. Maar we hebben ook andere initiatieven zoals een warme truien dag waarbij je toen gratis warme chocomelk kon halen. Bij een andere gelegenheid hebben wij bijvoorbeeld gratis appels uitgedeeld. Soms delen we ook duurzame tools uit zoals bamboe tandenborstels of bloemzaadjes waarmee je zelf bloemen kan planten.

 

Jullie geven aandacht aan een dag zoals warme truien dag, maar zouden jullie niet vaker een warme truien dag kunnen organiseren?

“Wij willen zeker wel vaker een warmetruiendag organiseren en wij willen zeker wel vaker leuke acties opzetten zoals het uitdelen van gezonde voeding. Helaas kan dat niet altijd, maar gelukkig doet de afdeling huisvesting en beheer van de CHE ook wel wat met de duurzaamheidsdoelen. Zo is er gratis maandverband beschikbaar voor de mensen die er zelf geen geld voor hebben. Dat is namelijk ook duurzaamheid: dat iedereen prettig kan leven en dat er voor de minder welvarende mensen ook middelen beschikbaar zijn om toch nog goed door moeilijke periodes heen te komen.”

 

“Duurzaamheid is ook dat mensen prettig kunnen leven en door moeilijke periodes heen kunnen komen”

 

De warme huiskamer, is die wel zo milieuvriendelijk? Op welke manier kan dit milieuvriendelijker?

“De warme huiskamer heeft als voordeel dat iedereen welkom is in deze ruimte, dus in die zin is het duurzaam. Als je daar lekker kan werken dan heb je ook meer energie over na je werk en kun je ook beter nadenken over duurzamere keuzes voor jezelf en anderen. Maar dit is geen initiatief van de Green Office.”

 

Moet de kachel niet een paar graden lager, in verband met het milieu?

“Dat zou zeker kunnen, maar dat wordt geregeld door de school zelf. Als Green Office kunnen we dit idee altijd opperen, maar de school moet het er zelf wel mee eens zijn.”

 

Een jaar geleden ging het gerucht dat de papieren wegwerpbekertjes de ban in zouden gaan. Waarom staan deze er nog steeds en kunnen we hier niet een toeslag op invoeren?

“Vanaf januari 2024 is het overheidsbeleid dat de papieren bekers bij koffiecorners weggehaald worden. De CHE houdt zich aan deze regels en daarom moet je vanaf januari 2024 dus wel zelf je eigen beker meenemen. Gelukkig kun je wel binnen de school duurzamere bekers kopen die dus langer meegaan dan één kopje koffie.”

 

“Duurzamere keuzes zijn wel prijzig, maar uiteindelijk haal je het geld er wel uit”

 

Duurzamere keuzes zijn wel prijzig, maar uiteindelijk haal je het geld er wel uit. Daarnaast krijg je er ook meer voor terug, want al dat afval is ook niet goed voor jezelf en de aarde. Wist je bijvoorbeeld dat je door alle microplastics, die je onbewust consumeert, verminderd vruchtbaar kan raken?

 

Nu wordt er veel papier verbruikt in en om de school, hoe zien jullie dit het liefst verminderd worden?

“Wij willen het liefst mensen bewust maken van de keuzes die ze maken. Soms hebben mensen echt een papier nodig, om bijvoorbeeld te brainstormen met je klas. Maar soms wordt dezelfde instructie ook voor iedere student uit een klas geprint, terwijl dit ook op itslearning kon staan. We hopen daarom wel dat steeds meer docenten overgaan op 100% digitale instructies in plaats van instructies printen.”

 

Welke duurzamere keuzes kan het CHE bestuur maken om onze school groener te maken?

“Wij zouden graag zien dat er meer planten komen binnen de CHE. De groene kleur doet niet alleen maar denken aan duurzamer leven, je kan je er namelijk ook nog beter door concentreren. Daarnaast zouden wij graag een kantine willen zien waarin ze meer vegetarische of vegan opties aanbieden.

Qua gadgets mag de CHE ook nog wel een duurzamere slag maken. Bijvoorbeeld die plastic fietslampjes die je op open dagen krijgt, die zijn niet milieuvriendelijk. Vaak komt zo’n lampje toch weer terecht in het milieu. Ook krijg je bij speciale gelegenheden of startersdagen een lunchpakket waarin de broodjes in plastic verpakt zitten en een plastic flesje drinken in zit. Een alternatief is: een buffet in plaats van een lunchpakket maken.

 

“De school mag meer laten zien hoe wij op welke manieren aan de duurzaamheidsdoelen werken”

 

“Het bestuur van de CHE zou niet alleen qua actie en organisatie duurzamer mogen worden, maar de school mag meer laten zien hoe wij op welke manieren aan de duurzaamheidsdoelen werken. Bijvoorbeeld een muur maken met foto’s van de duurzaamheidsdoelen, om visueel te maken hoe deze doelen eruitzien en wat we eraan kunnen doen.”

 

Wat is jullie oproep aan studenten?

“Stel je voor, je twijfelt tussen het nemen van een vlees optie of een vegetarische / vegan optie, kies dan de duurzamere optie. Of als je moet kiezen tussen de fiets of de auto, kies dan de fiets. Ook al lijken deze keuzes heel erg klein, ze maken wel een groot verschil. Als we nou met z’n allen besluiten om één keer per week een duurzamere keuze te maken, dan zouden we al goed op weg zijn. Oh ja, en zorg ervoor dat je je eigen beker meeneemt in plaats van tien papieren bekertjes te gebruiken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van wat er al is: zoals het gratis kledingrek bij de Green Office in de CHE. Maak gewoon een keer de duurzamere keuze.”

Waar kunnen studenten, binnen de CHE, terecht voor meer informatie over een duurzamer leven?

“Bij de Green Office, via de Instagram @che.greenoffice en natuurlijk de mail greenoffice@che.nl. Iedereen is van harte welkom om informatie bij ons in te winnen of om bij ons te komen werken. Het is een leuke bijbaan die je naast je studie makkelijk kan doen en waarmee je ook daadwerkelijk een verschil kan maken.”

One reply on “ Interview de Green Office: “Wij willen studenten helpen met het maken van bewustere keuzes” ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.