“Ik laat mijn licht schijnen waar ik kan”

“Ik ben Maartje Grevers, studeer Verpleegkunde aan de CHE en woon sinds kort in Amsterdam. Maar mijn roots liggen in Winterswijk!” Zo begint de drieëntwintigjarige studente haar verhaal. Hoe is het voor iemand uit de Achterhoek om te wonen in zo’n wereldstad?

“Het is wennen aan het begin. Ik heb wel een tijdje in Ede gewoond, maar Amsterdam is echt anders en het verschil is groot. Het is bijvoorbeeld erg multicultureel. Dat hoort helemaal bij het stadleven en dat vind ik er overigens ook heel leuk aan. Maar het blijft wennen. Toch heb ik inmiddels mijn plek gevonden,” vertelt ze enthousiast. Ondertussen maakt ze voor zichzelf een cappuccino in de keuken van haar eigen appartement.

Vrijwilligerswerk
Haar appartement is ruim en bestaat uit vier delen. De keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Het is gezellig ingericht en in de woonkamer staat een kast met spelletjes. “Ik ben graag actief. Dat moet voor deze kamer ook wel. Ik doe er namelijk vrijwilligerswerk voor in ruil voor een lagere huur. Pas ging ik bijvoorbeeld onkruid wieden en een tijdje terug brachten we met alle vrijwilligers taarten bij oude mensen om hen op ‘blue monday’ op te vrolijken. Iedereen die in dit gebouw woont is student en doet vrijwilligerswerk. Dat zijn de voorwaarden. Daarnaast werd er naar onze identiteit gevraagd. Ik ben christelijk.”

“Het studentenhuis is mijn veilige basis”

Vertrouwen
Dat Maartje op God vertrouwt werd al gauw duidelijk in ons gesprek. “Ik zie het als Gods leiding dat ik zo snel een kamer vond in Amsterdam. Een ander voorbeeld: ik vond de verhuizing best spannend, maar op de dag zelf nam een meisje die ik van vroeger ken me op sleeptouw. Dat was ook al bijzonder, dat ik iemand tegenkwam die ik ken.”

Er is nog iets dat wennen is aan haar nieuwe leven. “Ik ben hier komen wonen, omdat ik stageloop in het Antoni van Leeuwenhoek, een specialistisch ziekenhuis. Op de afdeling waar ik loop ben ik bijna de enige christen. Dat voelt soms wel vreemd. Gelukkig heb ik een collega die ook christelijk is. Bovendien is het ook heel mooi om juist op zo’n plek iets te kunnen delen van God. Ik laat mijn licht dan schijnen waar ik kan,” zegt ze opgetogen.

Maartjes uitzicht als ze op de vroege morgen naar stage loopt

Ziekenhuis
Maartje praat graag over haar werkzaamheden in het ziekenhuis, want mensen helpen, doet ze graag. “Het ziekenhuis is gespecialiseerd in oncologie. Daar wil ik mij ook in specialiseren en daarom doe ik hier mijn laatstejaarsstage. Bij mij komen de mensen die een dagbehandeling ondergaan. De situatie is helaas wel anders door het coronavirus. Dat maakt de sfeer soms ook vreemd als iemands partner bijvoorbeeld niet bij de behandelingen mag zijn. En ik moet natuurlijk erg voorzichtig zijn in mijn persoonlijke leven, omdat ik in het werk met een kwetsbare doelgroep te maken heb.”

Studententijd
“Ik vind het heerlijk om na een stagedag weer thuis te komen. Het studentenhuis is dan echt mijn veilige basis. We eten vaak samen en doen spelletjes. Soms houden we een filmavond. Maar ik kan me ook goed terugtrekken. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: geniet van je studententijd. Voor je het weet, zijn de vier jaren voorbij gevlogen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.