Hoe is het om in de horeca te werken (in coronatijd)?

Anne Zandee (20) is een derdejaars communicatiestudent aan de CHE. Ze werkt al ruim tweeënhalf jaar in de bediening bij lunchroom en zalenverhuur De Weistaar in Maarsbergen. In de coronatijd is de horeca flink door elkaar geschud. Anne vertelt over haar bijbaan en hoe het in deze tijd gaat.

‘Mijn werkdag is nooit standaard en altijd anders. Als ik in de lunchroom sta, dan begin ik meestal om half twaalf en ga ik door tot vijf uur. Hierna maken wij nog wel schoon. Als ik een bruiloft heb loop ik de hele avond drankjes. Dan krijg je de hele avond vijf tafels toegewezen en die gasten moet je hele avond van drankjes voorzien.’ Meestal werkt ze van acht uur ‘s avonds tot ongeveer twee uur ’s nachts. ‘Het is zelfs een keer voorgekomen dat het tot vier uur ’s nachts doorging.’ Door de coronamaatregelen gebeurt dat niet meer.

Het leukste vindt ze het contact met de klanten en om deze blij te maken. ‘Je ziet bij een high tea of wanneer je op een feestje een drankje komt brengen, dat de mensen oprecht blij met je zijn. En ook al gaat er iets mis, als je het daarna weer rechtzet zijn de klanten ook weer tevreden. Het is fijn om mensen met een glimlach naar huis te zien gaan.’

Het minst leuke aan haar baantje vindt Anne de lange uren. ‘Soms word ik van acht uur ‘s avonds tot twee uur ‘s nachts ingeroosterd, en daarna moeten we nog schoonmaken. Dan ben ik soms pas om drie uur thuis. Wanneer je de volgende dag om tien uur weer aan het werk moet, is dat soms wel pittig. Dan ben je nog moe en wil je gewoon uitslapen. Maar ja, je moet gewoon werken.’ Het schoonmaken vindt ze ook niet heel leuk. ‘Maar aan de andere kant, als je met je collega’s bent kom je er wel doorheen.’

Ze verdient 7,50 per uur. Met Kerst en in de zomervakantie komt hier nog twintig á veertig euro fooi bij. Ook is haar vakantiegeld niet inbegrepen. ‘Ik kan er prima van rondkomen, mits ik minstens één keer in de twee weken werk. Anders verdien je erg weinig in een maand. Je kan er prima van rondkomen als je met regelmaat werkt.’ Dat was dit jaar met de coronacrisis wel anders.

‘Eerst mochten we een vanaf maart niet werken. Toen kreeg ik een vergoeding. ‘Na ongeveer drie maanden mochten we weer werken. Alles ging weer in volle gang want je mocht eindelijk weer trouwen en feestjes vieren, zonder tijdslimiet.’  Anne vond dit erg fijn: ‘Dat was echt top. Iedereen was blij. Alle medewerkers waren blij om elkaar weer te zien.’ Inmiddels mogen er maar dertig mensen in een zaal, en is er een tijdslimiet. Hierdoor zijn er weer minder gasten. ‘Ik vind het jammer voor de mensen die nu niet meer kunnen trouwen. Maar ik denk wel dat het een slimme stap is van de van de overheid, omdat gezondheid voorgaat. Er was pas ook een bruiloft met dertig mensen per zaal, maar de gasten hielden zich niet aan de regels. Toen kwam de wijkagent en die heeft ze allemaal weggestuurd.’

Werk en school combineren gaat prima.  ‘Als het kan, wat door de huidige maatregelen niet het geval is, zit ik iedere dag van negen tot vijf op kantoor, bij mijn stage. Doordeweeks werk ik ’s avonds aan Superience.’ Dat is een ‘content- en creatiebureau’ wat Anne met vier medestudenten in haar tweede leerjaar heeft opgezet. ‘In het weekend op vrijdagavond en op zaterdag werk ik nog wel eens, gemiddels zestien uur per week. Maar met corona is het nu nog even aankijken hoeveel ik nu kan werken.’

Het is een bijbaan die Anne best kan aanraden. ‘Alleen door de maatregelen heb je er nu weinig werk aan, zeker met een nulurencontract. Maar je leert wel veel van werken in de horeca, een stukje zelfstandigheid en inzicht. Bovendien kom je erachter hoe de horeca in elkaar zit. Daarnaast maken het team en de klanten het erg gezellig. Als je van feestjes houdt is het ook erg leuk.’

Afgelopen dinsdagavond zijn de coronamaatregelen aangescherpt en daaronder valt dat de restaurants weer dicht gaan. Anne vindt het jammer, zeker voor de mensen die een bruiloft hadden gepland. Maar ze begrijpt het wel. ‘Gezondheid gaat voor.’ Of ze een vergoeding gaat krijgen is nog onbekend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.