Gideon geeft drumles: ”Leerlingen merken dat ik erg persoonlijk les geef”

Gideon de Kruif (20) studeert Compositie en Muziekproductie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij begon op zijn achtste met drumles en geeft inmiddels al vier jaar zelf les aan andere drummers. 

”Het leek mij leuk om een baantje te hebben in een sector waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Hiervoor heb ik gewerkt als folderbezorger, vakken gevuld bij de plaatselijke supermarkt en gewerkt als assistent bij een andere winkel. Dat zijn allemaal praktische baantjes, dat was een beetje te repetitief voor mij.” Nadat Gideon zijn Havo had afgerond kwam hij in Amsterdam voor een driejarige studie Muziek. ”Daar kreeg je onder andere les in het door jou gekozen ‘hoofdinstrument’. Voor mij was dat drummen. Elke week kreeg ik privéles op de drums op professioneel niveau. Dat zette mij aan het denken om zelf les te gaan geven. We kregen ook uitleg over het starten van een eigen lespraktijk en hoe je daarmee omgaat. Dat werd best wel gemotiveerd door school.”

Toen hij begon met lesgeven verwachtte Gideon dat hij vooral zou moeten wennen aan het zelf lesgeven. “Ik had toen één drumstel, de leerlingen gingen achter het drumstel zitten. Ik zat er naast en dan gaf ik instructies. Daarnaast had ik nog een extra snaredrum (onderdeel van een drumstel) zodat ik deels wel mee kan doen. Zo kon ik dingen voordoen qua noten, slag en ritme. Maar omdat ik niet volledig mee kon spelen waren de lessen natuurlijk niet perfect. Inmiddels heb ik een tweede drumstel. Leerlingen merken dat ik heel persoonlijk gericht les geef. Ik probeer aan te vullen waar de leerling dat nodig heeft. Voordat ik hiermee begon keek ik er niet tegenop. Ik had best een goed beeld van hoe ik het moest aanpakken en wat ik er voor moest doen.”

Gideon vond via verschillende wegen zijn leerlingen. “Bij de Albert Heijn had ik een postertje opgehangen, op Facebook heb ik berichtjes gedeeld en aan vrienden gevraagd om die te delen. Ik heb mij vooral gericht op kinderen op de basisschool die wilden beginnen met drummen. De meeste leerlingen zijn tussen de tien en veertien jaar, en grotendeels beginners.” Gideon ziet het ook wel zitten om oudere leerlingen les te geven. ”Zestien, achttien of 21, dat lijkt mij ook leuk. Het voordeel is wel dat je onder de achttien geen belasting hoeft te betalen, dat is voor mijn zaakje wel fijn”, lacht hij.  Gideon richt zich nu op het maken van een website en een Facebookpagina. ”Zo ben ik sneller te vinden bij het publiek.”

“Ik geef de lessen meestal na het avondeten. Dat komt voor mij het beste uit in verband met mijn studie en huiswerk. Een les duurt zo’n 45 minuten. Naast de lessen stuur ik leerlingen regelmatig berichten of ze vragen hebben over de stof. De voorbereiding van een les kost ook tijd omdat iedereen iets anders nodig heeft. Maar het vreet niet al te veel tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.