“Geen gezeik, stem op Van Dijk”

De negentienjarige Jan-Jorch van Dijk studeert Bedrijfskunde aan de CHE, werkt in de weekenden met dementerenden en loopt vanaf februari wekelijks veertig uur stage. Maar dat is niet alles wat hij doet. Hij zet zich in voor de Boerburgerbeweging, staat op de kieslijst en maakt dus kans op een plek in de Tweede Kamer. Hoe doet hij dat allemaal?

“Ik ben graag bezig. Ik moet wat te doen hebben, anders word ik onrustig. Tegenwoordig ben ik druk bezig met mijn persoonlijke campagne. Zo bedenk ik slogans zoals ‘Geen gezeik, stem op Van Dijk’. Ook benader ik nieuwsmedia en laat ik me interviewen. Ik ben pas geïnterviewd door Radio 538 en ik heb interviews staan met plaatselijke kranten.”

“Ik wil terug naar de basisbeurs.”

Actief
Dat Jan-Jorch een bezige bij is die graag het voortouw neemt, werd meteen duidelijk toen we een plek zochten om het interview te houden. Hij had al gezien dat er een kamertje leeg was waar we mochten zitten. “Ik bedenk altijd graag wat ik kan doen in plaats van af te wachten of er wat gebeurd. Je kan wel klagen over dingen waar je het niet mee eens bent bijvoorbeeld, maar ik draai het liever om en zoek naar manieren waarop ik van betekenis kan zijn. In die zin ben ik altijd positief gestemd.”

Door zijn energieke houding en brede glimlach tijdens het gesprek over de politiek maken dat Jan-Jorch makkelijk in de Tweede Kamer in te beelden is. Toch is er nog wat voor nodig voordat hij daar zijn plek in kan nemen. “Ik sta op plek eenentwintig van de partij. Toch heb ik goede moed. Ik hoop met mijn persoonlijke campagne meer bekendheid te krijgen. Ook heb ik duidelijke standpunten waarvan sommige onderwerpen erg aantrekkelijk zijn voor studenten. Zo wil ik terug naar de basisbeurs en wil ik af van het woningtekort.”

“Als ik langs akkertjes fiets, kom ik tot rust.”

Ambities
“De Boerburgerbeweging is er niet alleen voor de boeren. Zeker niet. Het is er ook voor mensen zoals ik. Ik kom uit Veenendaal en ook die plaats valt volgens de partij onder de term ‘platteland’. Het gaat er vooral om dat de partij niet alleen naar de grote steden kijkt, maar juist ook de belangen van het platteland in het oog houdt. Ik vind het ook gewoon heerlijk om langs akkertjes te fietsen. Daar kom ik tot rust. En ik zou het zonde vinden als dat wordt verbouwd naar zonneweides.”

“Ik wilde een tijdje burgermeester worden.”

“Ik heb altijd al interesse gehad in de politiek. Ik wilde een tijdje burgermeester worden. We hadden in Veenendaal namelijk een hele leuke burgermeester en dat was mijn voorbeeld. Nu kan ik die ambities waarmaken door me in te zetten voor de Boerburgerbeweging. Ik sluit echter niet uit dat na vier jaar een andere enthousiaste en gefrustreerde jongere met een duidelijke visie het overneemt. Want zo houd je frisse blikken in de politiek en zorg je ervoor dat het contact met de ‘normale burgers’ blijft.”

“Ik weet dus niet precies wat ik later ga doen. Ik zie wel waar ik allemaal heen vlieg. Voor de komende jaren focus ik me in ieder geval op de politiek! En natuurlijk mijn studie,” lacht hij. “Ik zorg in ieder geval voor een diploma. Al moet ik dat nog na mijn politieke carrière halen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.