EHBE: Eerste Hulp Bij Eerstejaars

Het is alweer een maand geleden dat we weer begonnen aan de studie. Als eerstejaars ben ik inmiddels helemaal opgenomen in de CHE-draaikolk: opdrachten, deadlines, de opleidingslingo. Het vliegt je allemaal om de oren. Soms kan het allemaal zo veel zijn, dat je het overzicht een beetje kwijtraakt. Door de bomen is het bos soms niet meer te zien. Gelukkig sta je hier als eerstejaars niet alleen in, je bent gegarandeerd niet de enige. Alle nieuwe studenten moeten hun draai vinden, dat kost tijd. En vergeet niet: iedere student heeft ooit in onze schoenen gestaan. Daarom heb ik ouderejaars opgezocht, hopelijk hebben ze wat goede woorden om ons een beetje wegwijs te maken in dit educatieve oerwoud.

Elsemarie kan haar eerste dag nog goed herinneren. “Ik was erg zenuwachtig, maar uiteindelijk was het erg leuk, echt heel gezellig.” Ze zit nu in haar vierde jaar van de opleiding Journalistiek. “Ik voelde me net weer een brugger, ook een paar keer verdwaald enzo. Maar maak je geen zorgen, je snapt het binnen de kortste keren.” Als ze haar eerste jaar in drie woorden moet omschrijven is ze er snel bij. “Uitdagend, verrassend en leuk. Verrassend op een goede manier! Ik had echt geen idee hoe het zou zijn, maar ik werd positief verrast. Als je er open-minded ingaat en het over je heen laat komen komt het goed. Bij mij wel in ieder geval.”

Naast Elsemarie zit Samuel, een leraar Godsdienst in opleiding. “In mijn eerste jaar ging ik niet gelijk op kamers, daardoor was mijn netwerk wel een stuk kleiner.” Hij geeft aan hier geen spijt van te hebben. “Het was allemaal nieuw. Ik vond het fijn het wat rustiger aan te doen aan het begin.” Zijn algemene ervaring in zijn eerste jaar omschrijft hij als ‘een open school, met christelijke bubbel’. Haastig voegt hij toe: “Bubbel in positieve zin, het voelt veilig.” Zijn gouden tip? “Kom bij Navigators Ede! Nee dat is een grapje hoor, maar pak sociale activiteiten mee. Een sociaal netwerk opbouwen helpt je verder.”

“Bij de introweek zeiden studenten tegen ons: ”Met deze mensen ga je de komende 4 jaar wel mee optrekken.” Nou dat klopt, vertelt student Hendrik lachend. Met een nostalgische blik in zijn ogen kijkt hij terug op zijn eerdere jaren op de CHE. De nu in jaar drie zittende Verpleegkunde student is overweldigend positief over zijn loopbaan. Zijn geheim? “Genieten van je studententijd. Mensen leren kennen is heel belangrijk. Een studievereniging voegt echt iets toe,” Aldus de voorzitter van S.V. Caduceus.  Hij geeft me ook een les mee: “Als je met iets rondloopt, zeg het! Trek bij iemand aan de bel, er is hier altijd wel een luisterend oor.”

Wijze woorden van de ouderejaars. Hopelijk zullen wij over een paar jaar net zo tevreden terugkijken op ons eerste jaar. Maar tot die tijd; houdt je taai, doe je best en volg je hart. En genieten natuurlijk, daarvoor ben je student. Vo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.