Den is non-binair en aseksueel. Hoe is dat?

Kan je jezelf  introduceren?

“Ik ben Den, 18 jaar oud en ik gebruik ‘hen/hun pronouns en verschillende neopronouns.”

 

Wat zijn neopronouns?

“Neopronouns zijn alle pronouns die niet ‘hij/hem’, ‘zij/haar’ en ‘hen/hun/die’ zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld ook random voorwerpen zijn ik gebruik bijvoorbeeld ‘bug/bugs/bugself’. Het is ingewikkeld voor andere mensen om te gebruiken. Meestal gebruik je het ook zoals je een naam gebruikt.”

Hoe is het om non-binair zijn?

Het is vreemd dat het niet als optie wordt gegeven om in te vullen bij dingen, en het is raar om er achter te komen hoe dat allemaal zit. Op school, door ouders en in de media wordt er nooit over verteld. Vroeger had ik hier issues mee, omdat het pas recent bekender is geworden. Toen wist ik niet wat er anders voelde. Ik heb zelf ook een tijdje gedacht dat ik binair trans was, maar dat voelde ook niet zoals ik had gedacht dat het zou voelen. Toen kwam ik in aanraking met internet en termen zoals non-binair zijn en toen dacht ik: ‘Oh ja, dit past wel meer bij mij.'”

 

Welke aannames krijg je daarover?

Dat ik in de war zou zijn of dat het niet echt bestaat. Sommige mensen zeggen dat ik een meisje ben, en sommige zeggen dat ik wel trans ben, maar dan wel binair. Of dat ik het voor aandacht zou doen.”

 

Veel dingen in de maatschappij zijn gegenderd, ingedeeld op mannelijk of vrouwelijk. Hoe is dat voor jou?

“Ik heb zelf vooral als ik bijvoorbeeld naar een kledingwinkel ga. Dan heb je natuurlijk de mannenafdeling en de vrouwenafdeling. Nu vind ik het niet meer erg om op beide afdelingen te komen. Maar toen ik wat jonger was was dat toch eng om naar de mannenafdeling te gaan, omdat daar iets meer vormloze shirts hangen.  Vrouwenshirts hebben er toch vaak toch meer een vorm in en zijn daarmee dus meer gegenderd. En dat is gewoon een beetje jammer.”

 

Is er omtrent non-binair zijn ook een taboe?

Voor mij nu niet meer, maar toen ik in het begin ging uitleggen aan mensen begrepen ze het niet goed. Mijn ouders vonden dat ik het niet moest vertellen aan andere familie omdat het ‘gek’ is.  Ik heb het uitgelegd aan mijn oma en zij snapte het beter dan mijn ouders.”

 

Wat is aseksueel zijn?

“Voor mij is het dat ik alleen op een romantische manier aangetrokken voel tot mensen. Niet op de manier dat ik die persoon zou ‘doen’, om het zo te noemen. Ik heb ook periodes waarbij ik helemaal seks-repulsed ben. En op andere momenten niet per sé, dan ben ik wel gewoon oké met het hebben van seks. Maar er zijn ook periodes waarin dat compleet niet is.”

 

Wat is het verschil tussen seksuele en romantische aantrekking?

Ik weet niet helemaal hoe ik seksuele aantrekking moet uitleggen want dat mist bij mij dus een beetje. Voor mij is romantische aantrekking dat ik mezelf met de persoon die ik leuk vind in een long-term-relationship zou kunnen zien, maar dan heb ik niet de seksuele verlangens er per sé bij.”

 

Krijg je er wel een vreemde vragen/aannames over?

Er zijn mensen die zeggen dat ik niet echt aseksueel ben omdat ik het wel oké vind om seks te hebben. En veel mensen zeggen dat het niet bestaat. Of mensen die zeggen: ‘Je hebt een partner, dus dat klopt toch gewoon niet.’ Ze hebben niet helemaal door dat een romantische en seksuele aantrekking twee verschillende dingen zijn. Sommige mensen zien seks als iets wat een mens een mens maakt. Terwijl dat niet altijd nodig is. En mensen vinden het ook gek als ik een periode disgusted ben bij het idee alleen al.”

Hoe en wanneer er achter gekomen dat je aseksueel bent?

“De eerste keer dat ik een het gevoel had was ik 14 of 15 jaar oud. Toen heb ik het een tijdje weggestopt door te denken: ‘Nee, dit is niet zo.’  In mei 2020 ben ik weer begonnen met mezelf te identificeren als aseksueel.”

Wat is je favoriete ding van aseksueel zijn?

“Dat wanneer ik iemand leuk vind, dat ik dat op de romantische manier vind en dat ik echt mijn leven met iemand wil spenderen.”

Wat wil je mensen meegeven?

“Kijk met een open minded blik naar de wereld en luister naar andere mensen. Vind niet gelijk alles gek. Er zijn mensen die zichzelf proberen te ontdekken de tijd te nemen. Het is oké om van label te switchen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.