Bas van Leeuwen (21) is tweedejaarsstudent Social Work. Maar naast zijn opleiding doet hij meer op de CHE. Hij is voorzitter van de Studenten Hogeschool Raad (SHR). Samen met de personeelsgeleiding (PHR) vormen zij de hogeschoolraad.
Ik denk dat veel (eerstejaars)studenten niet weten wat de SHR is. Zou je voor hen kunnen uitleggen wat het is?
“De SHR bestaat normaal uit zeven mensen, maar nu zitten er acht in. Samen vormen wij de studentenzeggenschap. De studentenzeggenschap heeft soms adviesrecht en mag altijd advies geven. Op sommige dingen hebben wij ook instemmingsrecht. We mogen bijvoorbeeld samen met de personeelsgeleiding stemmen over de begroting onderwijs en examenregeling. Als we zien we dat er dingen fout gaan of hebben we goede ideeën dan kunnen we altijd aan de bel trekken als we dat willen.”
Je bent voorzitter van de SHR, wat brengt dit met zich mee?
“Als voorzitter ben ik samen met de secretaris het dagelijks bestuur binnen de SHR. Samen met de voorzitter en de secretaris van de personeelsgeleiding zijn wij het dagelijks bestuur van de hele hogeschoolraad. Elke woensdagochtend overleggen wij met z’n vieren. Sommige besluiten nemen we zelf, omdat we niet overal de hele raad overal bij kunnen betrekken. Dit zijn dan kleine besluiten of we geven reacties binnen de school. De belangrijkste dingen bespreken we eerst met de hogeschoolraad.”
Sinds wanneer ben je lid van de SHR?
“Sinds oktober of november vorig jaar. Toen waren ze best krap bezet, en dus op zoek naar wat extra mensen. Wanneer er dan mensen weg zouden gaan hield je in ieder geval de zeven mensen over die je nodig hebt. De toenmalige voorzitter had besloten om te stoppen met voorzitten en de secretaris is weggegaan. Dus sinds januari dit jaar is er het nieuwe dagelijkse bestuur binnen de SHR, dus een nieuwe voorzitter, dat ben ik dus.”
Hoe ben je erbij gekomen om lid te worden van de SHR?
“Ik zal er heel eerlijk in zijn. Ik kreeg gewoon een mailtje in de schoolmail en daarin stond dat ze mensen zochten. Er stond dat het 11 euro per uur verdiende. Verder kon je je aanmelden wanneer je bijdehand was en je het leuk vond om mee te denken. Het leek me een leukere bijbaan dan bijvoorbeeld vakkenvullen. In het begin was ik nog een beetje gericht op het geld wat je ermee verdient. Maar hoe langer ik er in zat, hoe leuker ik het ging vinden. Nu is het nog steeds super leuk dat je er mee verdient maar ook wordt het steeds belangrijker dat je de studentenstem vertegenwoordigt. Met deze baan heb ik echt het idee dat ik een verschil kan maken.”
Ben je van plan om tot het einde van je studie door te gaan met de SHR?
“Nee, zeker niet. In het komende semester moet ik al twee dagen stage lopen. Dat is op zich nog wel te combineren, want die dagen vallen niet op woensdag. Dat is de belangrijkste dag, want dan zijn de vergaderingen. Maar het jaar daarna heb ik een heel jaar stage: 32 uur in de week. Dan red ik dat niet meer. Dus dan treed ik af als voorzitter en blijf ik normaal lid. Of ik houd er helemaal mee op.”
Is het makkelijk om deze bijbaan met school te combineren?
“Ja, super makkelijk. Ik woon in Bennekom dus dat is super dichtbij de CHE. Voor de coronacrisis was het vooral makkelijk omdat het toen aansloot op mijn lessen op de CHE. Die zijn nu niet meer fysiek, dus voor vergaderingen en bijeenkomsten moet ik naar school rijden. Maar dat is maar tien minuutjes met de scooter, dus dat is prima.”
Even wat anders, wat zijn een aantal dingen die de SHR heeft gedaan voor studenten in het afgelopen jaar?
“Het grootste wat ik kan noemen zijn de studievoorschotmiddelen. De studievoorschotmiddelen is het geld wat vrijgekomen is nadat de basisbeurs afgeschaft werd. Dat geld wordt verspreid over vier jaar van 2020 tot en met 2024. Als SHR, en als hele hogeschoolraad hebben wij instemmingsrecht op de middelen, en op hoe ze gebruikt worden. We denken ook actief mee met plannen over hoe we actief het onderwijs kunnen verbeteren met dat geld zodat dat echt ten goede komt voor de studenten.
En dat is best wel een proces. Nadat we plannen gemaakt hebben komt er een instantie van het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: de ‘NVAO’. Zij gaan kijken of het plan goed genoeg is en voldoet aan de eisen. De eerste keer was dat niet zo, toen werd het afgekeurd. Binnenkort komen zij weer langs en nu is het hele plan herschreven. Nu veel concreter en veel meer uitgebreid. Dus we hopen dat ze nu wel akkoord gaan.
We hopen dat we over vier jaar ook resultaten hebben geboekt. Het plan bestaat uit negen projecten. Één daarvan is bijvoorbeeld studentenwelzijn. Hier wordt onderzoek gedaan over wat er speelt bij studenten. Hierdoor kunnen we zorgen dat studentpsychologen efficiënter te werk kunnen gaan. We hebben een plan om de docentkwaliteit te verbeteren en we willen dat het talencentrum geüpgraded wordt.”
Kunnen gewone studenten van het CHE ook ideeën voorleggen aan jullie en dat jullie er dan ook mee bezig gaan?
“Ja, dat kan altijd. We hebben een bijeenkomst gehouden waarbij we met elkaar hebben gebrainstormd over hoe het onderwijs er uit moet zien tijdens de coronatijd. En daar zijn best wel wat goede ideeën uit voortgekomen. Die kunnen die niet allemaal verwezenlijkt worden. We gaan er ook vanuit dat corona op een gegeven moment ook weer voorbij is.
Je kan voor ideeën altijd mailen naar shr@che.nl. Maar ook als er iets misgaat, of als je ergens gruwelijk van baalt op school en denkt: ‘Hé, kan dat niet wat beter worden ingericht?’ dan horen wij het graag. Dan gaan wij voorleggen of dat ook daadwerkelijk mogelijk is. Soms kan het niet opgelost worden door (logistieke) redenen. Maar er zijn ook dingen die zeker ook wel opgelost kunnen worden!