Wat betekenen de christelijke feestdagen nou eigenlijk?

Het is vandaag hemelvaart. Weet jij nog waar dat voor staat? Bij sommigen zakt dat soms nog weleens weg, evenals andere christelijke feestdagen. Ook voor de niet-christenen kan het moeilijk zijn om de betekenis van zo’n feestdag te herinneren. Daarom hieronder een opfriscursus van de christelijke feestdagen. 

  • Kerst

         25 en 26 december

Met kerst heeft bijna iedereen wel een mooi versierde kerstboom in de woonkamer staan. Maar wat is het oorspronkelijke verhaal erachter? Met kerst vieren christenen de geboorte van Jezus. Hij werd geboren in Bethlehem in een stal. Meestal wordt vier weken van tevoren al afgeteld naar de geboorte door advent. Elke week wordt er dan een kaarsje aangestoken tot er uiteindelijk vier branden. 

 

  • Goede Vrijdag

          Twee dagen voor Pasen

Op Goede Vrijdag werd Jezus opgehangen aan het kruis. Hij offerde zichzelf op zodat de zonden van de mens konden worden vergeven. Op Goede Vrijdag wordt Zijn dood en zijn opoffering herdacht. De reden dat deze dag zo heet, is omdat Jezus dood als een verlossing van onze zonden gezien wordt. Goede vrijdag valt altijd twee dagen voor Pasen. 

 

  • Pasen

           Tussen 22 maart en 25 april

Met Pasen draait het voor sommigen om de paaseitjes en het zien van familie maar christenen vieren op deze dag dat Jezus is opgestaan uit de dood. Jezus heeft de mensen verlost van hun zonden toen hij gekruisigd werd maar met Pasen staat hij op. Vrouwen gaan bij zijn graf kijken, onder andere Maria, en komen erachter dat hij verdwenen is. Een engel vertelt ze dat Jezus is opgestaan. Het geeft hoop; Jezus is sterker dan de dood. 

 

  • Hemelvaart

        40 dagen na Pasen

Hemelvaart heeft evenals Goede Vrijdag en Pinksteren geen vaste datum. Dit hangt vooral af van Pasen. Zo vindt Hemelvaart 40 dagen na Pasen plaats. 40 dagen na de opstanding van Jezus stijgt hij op naar God. Hij gaat terug naar zijn vader in de hemel. Jezus belooft ook dat de Heilige Geest nog zal verschijnen voor zijn discipelen om hen te helpen. Dit gebeurt ook in de tijd tussen Hemelvaart en Pinksteren. 

 

  • Pinksteren

        50 dagen na Pasen

Pinksteren is de neerdaling uit de hemel van de Heilige Geest. Op Pinksteren kwam Jezus zijn belofte na. De Heilige Geest daalde neer op de discipelen en andere aanwezige gelovigen. De Heilige Geest zou de discipelen helpen: ze verder leiden en ze de kracht geven om het geloof te verspreiden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.