Mijn tips om het bidden wél vol te houden

Toen ik klein was, ging ik altijd op mijn knietjes zitten om te bidden. Als ik wilde gaan slapen, ging ik rechtop zitten en vouwde mijn handen ineen. Terwijl mijn knieën in het matras drukten begon ik te bidden. Daarna zong ik altijd zachtjes een liedje: “Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn oogjes bij u toe..” Nu ik ouder ben is het moeilijker om braaf elke avond op mijn knieën te gaan zitten om te bidden. Toch probeer ik het vol te houden, al is dat soms moeilijk. Hieronder tips om het bidden vol te houden en die je helpen herinneren. 

     1. Een vast moment

Voor mij werkt het om s’ avonds even de tijd te nemen om te bidden. Even een momentje van rust waarop ik niet afgeleid word door alle dingen die ik nog moet doen voor school of alle binnenkomende appjes. Maar misschien helpt het voor jou wel om te bidden als je net wakker wordt of voor je naar je studie of werk vertrekt? Door een vast moment te hebben waarop je bidt, is de kans veel kleiner dat je het vergeet.

     2. Een dankboekje

Iedereen heeft wel een ongeschreven notitieboekje liggen, die kan je dan prima gebruiken als dankboekje. Misschien heb je het weleens ergens gelezen, het is namelijk een goede manier om de dag af te sluiten, ook voor ongelovigen. Je kunt de boekjes kopen maar je kunt ook zelf opschrijven, bijvoorbeeld een lijstje van 5 momenten van de dag waar je dankbaar voor mag zijn en iets waar je op hoopt. Zo ben je bezig met het analyseren van je dag en kan je God ervoor danken. Een win is dat je de mooie momenten niet vergeet, je kan ze altijd weer teruglezen!

     3. Een bijbelapp

Met bijbelapps kom je ook al heel ver. Zo kun je ervoor kiezen om elke dag de bijbeltekst van de dag als melding te krijgen, wat een herinnering kan zijn om te bidden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om in de app Bijbel een gebed toe te voegen aan de gebedslijst. Als je in de app Bijbel zit, staat er op de home pagina een icoontje gebedslijst waardoor je er gemakkelijk aan herinnert wordt. Je kunt je gebed persoonlijk houden of je kunt het met anderen delen. Er is zelfs een speciaal knopje, die te herkennen is aan de gevouwen handjes, als je daarop klikt staat er ‘gebeden!’ 

     4. Zingen 

Wie zegt dat je bij bidden per se iets moet zeggen. Het mooie van bidden is dat je het kunt doen zoals je zelf wilt: op je knieën of liggend, in je hoofd of hardop, spreken of zingen. Ze zeggen altijd dat als je de woorden niet kan vinden, je ze moet zingen. Dat werkt in dit geval ook zo. Als je niet weet wat je moet zeggen tegen God kan je er ook voor kiezen om te zingen. Om jezelf eraan te herinneren kan je alvast een paar liedjes in je afspeellijst zetten. Als je dan je muziek aanzet, komen je gekozen liedjes vanzelf een keer langs.

     5. Samen bidden

 Als je het fijner vindt om met anderen te bidden is dat natuurlijk ook een mogelijkheid. De bonus is dat je het zo minder makkelijk vergeet omdat de ander je eraan helpt herinneren. Je kunt samen een momentje op de dag uitzoeken (zoals bij de eerste tip) of je kunt iets langer bidden voor of na het eten. In plaats van alleen maar te bedanken voor het eten kan je met z’n allen afspreken om iets langer stil te zijn zodat je ook voor anderen dingen kan danken en je dat niet meer vergeet. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.