Ze zeggen altijd: ‘Van de beste moet je het leren.’ Albert Einstein was volgens Time Magazine (1999) de meest invloedrijke persoon in de twintigste eeuw. Wat kunnen wij dan, als studenten, van deze genie leren? Daar lees jij hier meer over.
Albert Einstein
Albert Einstein werd geboren op 14 maart 1879 in Ulm, een stad in het Duitse keizerrijk. Albert groeide op in een Joods-liberaal gezin. Al op vijf jarige leeftijd werd hij gefascineerd door een magnetisch kompas, dat hij van zijn vader gekregen had. Tijdens de middelbareschooltijd kwam hij weer in contact met wetenschap. Zijn oom, die ingenieur was, gaf hem wiskunde opgaves. Ondanks dat hij de meest invloedrijke persoon is van de twintigste eeuw, lukte het hem niet om de middelbare school af te ronden. Het was een slimme leerling, maar wel een trage. Desalniettemin deed hem dit niet ontmoedigen waar zijn hart voor brandde. Hij zocht een weg om te gaan studeren aan de Technische Universiteit van Zürich. Helaas haalde hij twee vakken niet en besloot om alsnog de middelbare school af te ronden. Hij was zeventien jaar oud toen hij de middelbare school had afgerond en alsnog naar de Technische Universiteit van Zürich ging.
Na het afstuderen gaat hij werken als docent natuurkunde. Later solliciteert hij voor een baan waar hij patentaanvragen beoordeelt. Het jaar waarin de wereld veranderd werd door zijn uitvindingen, was het jaar 1905. De bekendste theorie van hem is de ‘relativiteitstheorie’ met de beroemde formule E=mc2. De E staat voor Energie, de m staat voor massa en de c staat voor lichtsnelheid. Deze formule berekent de kernenergie. Nadat hij dit publiceerde, werd er nooit meer hetzelfde naar het heelal gekeken. In 1921 kreeg hij een nobelprijs voor zijn uitvindingen.
Door zijn beroemdheid had hij veel invloed, zo waarschuwde hij bijvoorbeeld de Amerikaanse president Roosevelt over dat Duitsland bezig was met het ontwikkelen van een atoombom. Ook zette hij zich actief in voor de stichting van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Ondanks alle roem en eer die hij kreeg, bleef hij dicht bij zichzelf. Zo werd hij gevraagd na het overlijden van de Israëlische president, Chaim Weizmann (in 1952), om hem op te volgen als president van Israël. Hij was gevleid met het aanbod maar vond zichzelf daar niet de aangewezen persoon voor. Daarnaast liet hij zien dat hij door de wetenschap steeds meer ontzag kreeg voor God. Hij verbond de wetenschap met het geloof.
Cruciaal is de keuze die hij maakte voor het kiezen wat hem fascineerde. Al verliep zijn leven niet vloeiend door verschillende tegenslagen, gaf hij het niet op en bleef hij naar zijn hart luisteren. Hierdoor is hij gaan bloeien tot een genie. God had een plan met hem en werkte door hem heen. Voor ons studenten kan ons toekomstperspectief soms vaag zijn, we weten niet wat we willen en twijfelen over ons toekomstige werkveld. Wat ik van Einstein heb geleerd is dat ik naar mijn hart mag luisteren. Ook al zullen er daarvoor keuzes gemaakt moeten worden die buiten de lijntjes lopen, het is de beste keuze. Denk na over wat jouw droom is, schijf het op en streef ernaar: opdat jij ook uitbloeit tot een genie. God is met jou, wie kan jou nog wat aan doen (psalm 27)? Net als met Einstein heeft hij een plan met jou.
PS: neem voor de grap eens een kijkje naar de quotes van Albert Einstein…