Door de ogen van God

Voelt het soms voor jou – om welke reden dan ook – dat God ver weg is? Dit onderwerp heb je waarschijnlijk vaker gehoord. Je gaat je schuldig voelen en dwaalt nog verder van God af. Hoe jammer je dat ook vindt, het gevoel blijft terugkomen, alsof het in een vicieuze cirkel beland is. Wat is het medicijn om die cyclus af te breken?  

Om straight to the point te komen: vraag jezelf af hoe jij denkt dat Jezus jou ziet. In mijn omgeving hoor ik vaak een negatief antwoord op deze vraag. Veel mensen zien zichzelf negatief door de ogen van Jezus. Zij zien zichzelf, door de ogen van Jezus, als een zondaar, als iemand die te veel buiten de lijntjes kleurt, als iemand die het niet waard is om naar om gekeken te worden, iemand die niet gewillig is om tijd door te brengen met Hem en daarmee slecht is. Misschien voel je je als een hopeloos stuk wrak. Deze voorbeelden klinken overdreven en ergens ook grappig, maar vaak wordt dit wel echt ervaren. Soms wordt er zoveel nadruk gelegd op de zonden dat er geen ruimte is om je unieke en prachtige persoonlijkheid te erkennen als iets wat Jezus waardeert.  

Het antwoord op bovenstaande vraag zal meestal gebaseerd zijn op basis van je gebrokenheid, die diep in je geworteld zit. Herken je wat je denkt of schrijft over hoe Jezus naar je kijkt in je eigen gebrokenheid? Is er iets in je kindertijd gebeurt, waardoor je nu enorme faalangst hebt, of een negatief zelfbeeld hebt opgebouwd?  

Beste lezer, Jezus wil jou zoals je bent! Juist in je gebrokenheid, want daarin kun je Hem vinden. Er is niets wat Jezus nog niet heeft doorstaan en overwonnen. Hij kan jou hierin begeleiden. Om het in een keuze voor te stellen, denk ik aan het volgende: wil je in je gebrokenheid blijven en Jezus onbewust wegduwen of wil je naar je gebrokenheid kijken, het bij Jezus leggen en de gebrokenheid samen trotseren? Het is moeilijk om een begin te maken, gebed en tijd is essentieel. Maar als je eenmaal de prijs hiervan binnen hebt gehaald, begrijp je niet waarom je eerder naar je pijn hebt gekeken. Misschien helpt het om met je naasten erover te spreken of zelfs met een therapeut (eventueel van school). 

Als je totaal geen negatief beeld ervaart door de ogen van Jezus, praat jezelf dan geen negatief beeld aan, want dat is zonde van de persoonlijke relatie tussen jou en God. Iedereen bewandeld zijn of haar eigen weg en elke weg is uniek en moet gerespecteerd worden door elkaar. Twijfel daarom niet aan je eigen weg als je het idee hebt dat je een andere weg bewandelt, maar focus op je eigen relatie met God. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.