Docent journalistiek Marieke de Man: ‘Ik voel mezelf meer student dan docent’

De zon is verdwenen achter de wolken en er waait een koude wind door de straten van het centrum van Amersfoort. Gehuld in een dikke winterjas komt ze aanlopen bij het café waar we hebben afgesproken. “Ik ben hier al heel vaak langsgelopen, maar er nog nooit binnen geweest.” Als blijkt dat het café al gesloten is lopen we een stukje verder en gaan we naar binnen bij een koffiebar.

Marieke (25) zat nog niet zo lang geleden in de schoolbanken waar ze nu voor staat. Ze studeerde zelf ook journalistiek op de CHE. “In eerste instantie wilde ik helemaal niet naar een christelijke school. Ik wilde niet in zo’n christelijke bubbel terechtkomen. Toch ben ik er naartoe gegaan omdat de school erg goed stond aangeschreven.” Het bleek een goede keuze. “Ik heb er een hele mooie tijd gehad.”

Hoewel ze toetsen vaak zonder veel problemen haalde, zal ze zichzelf geen perfecte student noemen. “Ik denk dat ik de eerste twee jaar vooral een gemiddelde student was.” Lachend voegt ze eraan toe: “Deadlines zorgden voor meer problemen. Ik deed alles vaak op het laatste moment en ik was erg goed in dingen uitstellen. Dat zorgde dan weer voor stress en paniek natuurlijk.”

‘Ik voel mezelf meer student dan docent’

Nog steeds zit ze iedere dag in de schoolbanken. Want naast haar werk als docent studeert Marieke zelf ook nog. Op de Vrije Universiteit van Amsterdam volgt ze de opleiding Social & Cultural Anthropology. “Ik voel mezelf eigenlijk meer student dan docent. Ik zit namelijk vaker in de schoolbanken dan dat ik ervoor sta.” Hoewel ze het liefst blijft werken in de journalistiek, ziet ze haar opleiding als een verrijking. “Deze opleiding leert je vanuit een bepaald perspectief te kijken naar het leven. Even je eigen achtergrond loslaten en je volledig verplaatsten in iemand anders. Dat kan ook zeker in de journalistiek van pas komen.”

Over een paar weken vertrekt Marieke voor haar opleiding naar Amerika. “Ik verhuis voor drie maanden naar een heel klein dorpje ergens bovenop een berg. Er wonen echt maar 400 mensen. Internet hebben ze nog maar net en de meeste inwoners hebben niet eens een telefoon.” Ze gaat er naartoe om een antropologisch onderzoek te doen. “Ik ben wel altijd geïnspireerd door reisprogramma’s. Wat voor werk ik uiteindelijk ga doen is nog een groot vraagteken, maar ik hoop antropologie en journalistiek te kunnen combineren.”

Af en toe een avondje vrij zijn vindt Marieke belangrijk. Het liefst gaat ze dan met haar vrienden wat drinken in de stad. Maar het is een uitdaging, want door haar werk als docent en de voltijd opleiding die ze volgt zit haar week vaak erg vol. “Als ik er nu over nadenk ben ik bijna nooit vrij. Ik kan ook niet een weekend niets doen, dan loop ik gelijk achter de feiten aan. Gelukkig heb ik plezier in dat wat ik doe.”

“Grijp elke kans die je krijgt en geef er vervolgens je eigen draai aan.” Dat is volgens Marieke het belangrijkste. “Maar blijf ook dicht bij jezelf in de dingen die je maakt, dan is het leuker en leer je er het meest van.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.