Wat willen we bewaren uit de coronatijd?

Dinsdag kondigde minister Kuipers van Volksgezondheid de afbouw van de coronamaatregelen aan. In drie stappen gaan we langzaamaan terug naar het ‘oude normaal’, of toch helemaal niet? Ik denk en hoop namelijk dat er een nieuw normaal komt in plaats van het ‘oude normaal’ weer terug.

 

Lessen uit corona

In de afgelopen twee jaar hebben we gezien hoe we niet alleen compleet onvoorbereid waren op de pandemie, maar ook hoe er constant op de korte termijn werd gedacht. Denk bijvoorbeeld aan het constant veranderende maatregelenpakket wat ook nog eens voor veel verwarring zorgt. Een ander voorbeeld is de eindeloze discussies op sociale media over welke mondkapjes het beste zijn zonder dat iemand nou echt weet waar die het over heeft. Terugkijkend denk ik dat we juist uit deze tijd kunnen leren dat dat dingen zijn waar niemand heel blij van wordt.

 

Ziekte vermijden

De hele reden waarom het maatregelenpakket is gekomen, is natuurlijk om de verspreiding van corona af te remmen. Mondkapjes dragen, thuisblijven als je ziek bent, regelmatig je handen wassen en ga zo maar door. Eigenlijk is het helemaal geen gek idee als we dat na deze tijd meenemen. Het is inderdaad niet heel sexy, maar als er van de zomer bijvoorbeeld weer een griep het land doorgaat, weten we al wel hoe we er mee om moeten gaan.

 

Een andere manier van werken

Als laatste zijn we ook op een andere manier gaan werken. Op afstand. Ik ken niemand die het volledig thuis werken, online colleges volgen en alleen thuis studeren leuk of fijn vond. Maar een hybride versie waarbij een dag per week online is, bespaart reistijd. Daarnaast maakt het leerlingen meer gedisciplineerd om zelf vanuit huis mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.