“Er komt nooit eens een documentaire genaamd ‘Waarom werken mannen wel'”

Dankzij een documentaire laaide de eeuwenoude discussie weer even op in de opiniestukken: waarom werken vrouwen niet? Het gebeurde naar aanleiding van een gelijknamige documentaire die de afgelopen weken in dit vraagstuk dook.

Volgens deze documentaire is er vooral het probleem dat vrouwen van alle kanten bekritiseerd worden: werk je veel, dan ben je een slechte moeder. Werk je weinig of zelfs helemaal niet, dan profiteer je van de economie zonder hier zelf aan bij te dragen. Of je doet jezelf teniet door je kennis en talenten nergens voor in te zetten.

Kroost

Het zette mij aan het denken. Niet omdat ik opeens besefte dat vrouwen van alle kanten bekritiseerd worden, dat roept iedereen al een paar decennia zonder er daadwerkelijk iets aan te doen. Eigenlijk dacht ik vooral aan de andere kant van het verhaal: hoe zit het dan met mannen?

Er komt nooit eens een documentaire genaamd “Waarom werken mannen wel” met als vraagstuk hoe moeilijk het is om een man te zijn die het liefst lekker veel tijd met zijn gezin zou besteden, maar wordt geacht ‘als echte man’ de kost te verdienen met een fulltime werkweek terwijl zijn partner behaaglijk thuis zit met hun kroost.

Compensatie

Of ook niet onbelangrijk: hoe zit het met singles zoals ik? Buiten mijn bijbaantjes om, heb ik genoeg hobby’s én -voor ander mensen relevante- bezigheden om mijzelf hele dagen mee zoet te houden. Moet ik me er mentaal op voorbereiden dat ik later constant ingezet word om te compenseren voor collega’s die parttime werken, zodat zij er voor hun gezin kunnen zijn? Afgelopen zaterdag kreeg ik al een extra shift te werken zodat mijn oudere collega’s gezellig Sinterklaas konden vieren met hun kroost.

Nee, als ik ooit zo gek zou worden om een eigen documentaire te maken, doe ik er eentje genaamd “Waarom werken we überhaupt”. Want ook daar zitten genoeg vraagstukken om ons achter de oren te krabben. Hoe zou de samenleving er bijvoorbeeld uitzien als we allemaal iets minder werken en iets meer tijd hebben voor vrijwilligerswerk of, zo’n heerlijk jeukwoord, zelfontplooiing?

 

Het zijn fascinerende dingen om over na te denken. Alleen zijn we allemaal te druk met werken, waardoor we geen tijd hebben om na te denken hoe we hier iets aan kunnen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.