“Versla de bad guys”

De verkiezingen komen eraan. Normaal gesproken voelt het voor mij toch een beetje als je burgerplicht om je steentje bij te dragen aan de democratie van je land. Dit jaar dacht ik: de democratie van mijn land kan even de pot op. Wat maakt die ene stem van mij nou uit? En ik zou werkelijk niet weten wie ik moet stemmen, want alles lijkt op elkaar en toch spreekt niks mij aan.

Nu is er een klein probleem: elk jaar zijn er miljoenen mensen die net als ik lekker in hun behaaglijke luie stoeltje blijven zitten in plaats van de kleine moeite te nemen om dat rode rondje op een mega-papiertje te komen inkleuren (en ik ga pas echt geloven in milieuvriendelijke partijen als eentje zich eens over die papieren stemlijsten gaat buigen. Die dingen zijn zo groot, dat kost toch zo de halve Veluwe per stuk?). Het gaat niet meer om mijn ene stem, maar om die van miljoenen andere Nederlanders die niet stemmen en vervolgens mopperen dat de politiek niet naar hen luistert.

 

Fight

Herken je dat gevoel? Dan zijn er twee oplossingen: wel stemmen en bijdragen aan de veranderingen die jij wilt, of niet stemmen en dan niet raar opkijken als de politiek niet naar jouw onuitgesproken mening luistert. Goed, dat probleem is dus uit de lucht. Blijft er nog eentje over: wát ga je dan stemmen? De lege rondjes op het eindeloze papier schreeuwen je toe en je weet het niet meer. Probeer dan eens even om te denken. Wij Nederlanders zijn eersteklas klagers en weten vaak vooral wat we niet willen. Zo zie jij op de enorme stemlijsten vast ook genoeg partijen die je het liefst met lijsttrekkers en al door de wc zou spoelen.

Mocht je even niet meer weten waar je voor moet zijn, bedenk dan nog maar eens waar je tegen bent. Elke stem die jij bij een willekeurig ander rondje zet, is een stem minder voor die ene partij waarvan jij over je nek gaat bij de gedachte dat zij aan de macht zouden komen. Zie het als een spel: versla de bad guys door op iets anders te stemmen. Fight the good fight! Sta op en stem! Of niet. Maar ga dan niet zeuren als de Piratenpartij opeens de Tweede Kamer kaapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.