Vakantie? Eerst nog even dit allemaal…

Het is al bijna zomervakantie. Je merkt het aan alle kanten dat leerkrachten schreeuwen om die zomervakantie. Die rust en reinheid die we dan ervaren, omdat we niet op 25 leerlingen moeten passen. Onze grootste verantwoordelijkheid is dan even weg. Natuurlijk hebben we meerdere vakanties als docenten, maar de zomervakantie is wel de enige waarin we ons kunnen loskoppelen van ons werk. In een kerstvakantie of voorjaarsvakantie ben je onderliggend toch bezig met je leerlingen. Je ziet dingetjes in de winkel en je denkt: ‘Dat zouden mijn leerlingen leuk vinden.’

Nu zijn de laatste weken voor de zomervakantie chaos. Ik zit er nu in en er vallen mij een paar dingen op. Die wil ik graag met je doornemen.

1. De leerlingen zijn er klaar mee

Zoals ik al een in een vorig artikel schreef, leerlingen zijn er klaar mee. Je bent continue bezig met het creĆ«ren van rust in een chaotische periode. Leerlingen voelen aan dat hun ouders ook al bezig zijn met de zomervakantie. Maar ze zien ook wel dat de juf of meester er behoefte aan heeft. De laatste loodjes moeten de kinderen ook nog afleggen, maar who cares? De rapporten zijn al de deur uit en ik hoef dus geen CITO’s meer te maken. Als leerlingen dat beginnen te begrijpen, dan heb je als leerkracht een probleem.

2. Studiedagje er tussen door!

Nog even snel een studiedag er tussen door. We gaan nog even de laatste dingen doornemen voor het volgende jaar. Dat is heel fijn als je op die school blijft werken, maar voor zo iemand als ik (die geslaagd is en volgend jaar ergens anders werkt!) heel vervelend. Je voelt je soms een beetje onnodig op zo’n plek. Maar toch wordt er van je verwacht dat je die hele dag er bent. Van 08:30-16:30… Het scheelt wel dat je dan 1 dag minder les hoeft te geven, maar dat is dan ook wel het enige pluspunt.

3. Schoolreisjuhhhhh

Het schoolreisje. Niet geheel onbelangrijk! Weer een dag lesgeven weggespeelt. Over het schoolreisje kan ik wel een heel artikel aandacht aan bieden, maar dat gaan we niet doen. Vooral omdat ik aankomende vrijdag nog op schoolreisje moet en dan ga ik mezelf alleen maar meer irriteren. Want hoe leuk schoolreisjes voor leerlingen zijn, zo vervelend kan het soms zijn voor een leerkracht. Je loopt de hele dag achter een groepje aan. Dan moet het groepje het ook nog eens zijn over wat we gaan doen. Je moet ook zorgen dat je niemand kwijtraakt, dat kan namelijk ook nog gebeuren. Dan moet je ook nog in die vreselijke bus zitten. Als er iets vreselijk is, dan is het de bus op een schoolreisje. Ik zeg je heel eerlijk, ik neem oordopjes mee die het geluid dempen. Laatste keer dat ik die gebruikte was op Kingsday. Moet je nagaan… Leerlingen die niet blijven zitten, armleuningen die omhoog en omlaag gaan, kinderen die gaan schreeuwen, de geur van snoep en dan nog het verplichte praatje met de buschauffeur om alles in goede banen te geleiden (no pun intended).

Kortom veel laatste loodjes. Veel kleine (eigenlijk grote) die nog even moeten voordat de zomervakantie begint. Het zijn vreselijke weken, maar als je ze eenmaal achter je hebt liggen, geniet je wel optimaal van je zomervakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.