Uit de kast in de klas

“Hallo lieve mensen, ff kleine aankondiging, ik ga voortaan bij de naam Joana en gebruik zij/haar voornaamwoorden, ik zou het erg fijn vinden als jullie voortaan mij daarmee aanspreken/daarmee naar mij refereren.” Dit is wat ik afgelopen donderdag naar mijn leerjaar stuurde.

Nieuwe naam en voornaamwoorden

Al sinds ruim twee jaar weet ik dat ik trans ben, toch wachtte er mee tot ik even in het tweede jaar zat. Waarom? Eigenlijk om de kat uit de boom te kijken om te zien hoe mensen er op school tegenaan kijken. En wat blijkt? Zes stille minuten nadat ik het berichtje stroomde de groepsapp vol met appjes als “Goed dat je het doorgeeft, ik zal er rekening mee houden!”, “Yes komt goed! Wat tof dat je dit met ons durft te delen ❤️” en “Yes tuurlijk, goed dat je het deelt!”. Ik was een beetje beduusd over de positieve reacties van zowel mensen die ik wel en niet kende.

Nu ik het het heb gezegd voel ik me er wel een stuk fijner bij op school. Ik kan eindelijk hier zijn wie ik ben. Ik hoef nu niet meer mijn oude naam of de hele dag door ‘hij’, ‘hem’ en ‘zijn’ te horen. En weet dat ik er niet volop over beoordeeld ga worden als ik bijvoorbeeld op school met make-up of een rokje ga lopen. Natuurlijk kan dat nog wel een enkele keer gebeuren. Maar ja, dat hoort er in 2021 nog bij.

 

Hulp uit allerlei hoeken

Ook kreeg ik van een van de docenten, die ik ook allemaal ongeveer hetzelfde via de mail stuurde, de tip om contact op te nemen met Karlijn Goossens als ik mijn naam wilde laten aanpassen in het CHE-systeem. Dat heb ik met beide handen aangepakt en inmiddels laten doen. Van een ander kreeg ik de vraag of ik met andere trans mensen uit Ede hierover over wil praten, dan kon hij mij met hen in contact brengen.

 

Tips & tricks

Denk jij er ook aan om ooit je klasgenoten, leerjaar, docenten, of andere mensen te vertellen of dat je trans bent en/of een nieuwe naam en voornaamwoorden wil gebruiken? Of misschien iets heel anders wat je spannend vind? Bedenk dan hoe je het vertellen wil. Misschien direct in een gesprek of zoals ik met een appje. Een appje kan handig zijn wanneer je het aan een groep vertelt en mensen de tijd wil geven om te bedenken hoe ze kunnen reageren. Maar ik kan wel vertellen dat in mijn ervaring iedereen uiteindelijk heel positief reageert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.