Stijn Taverne van Penoza: acteren of verpleegkunde?

Stijn Taverne speelt Boris in hitserie Penoza, maar is tegelijkertijd student verpleegkunde op de CHE. Hij vertelt over hoe hij het acteren en zijn studie combineert. Dat is namelijk niet altijd even makkelijk…

Stijn gaat rustig naast me zitten aan een tafel. Hij vraagt waarom ik hem eigenlijk interview. “Nou, omdat jij als student én acteur een bijzonder verhaal hebt!” Stijn begint te vertellen. “Ik ben geboren in Amerongen, daar woon ik nu nog steeds. Gezellig bij m’n ouders. Ik ging naar de middelbare school in Veenendaal. Dat doen de meeste jongeren uit Amerongen. Op mijn twaalfde schreef mijn moeder me in bij een castingbureau, wél met mijn toestemming natuurlijk,” lacht hij. “Daar mocht ik ook mijn eerste casting doen, zo kreeg ik een rol in een korte film. Dat was heel gaaf om te doen en dat had ik eigenlijk ook niet verwacht. Dat maakte het extra leuk. Door dat rolletje kwam ik bij Penoza terecht.”

Gecast voor Penoza
“Ik vind dat nog steeds een bijzonder verhaal: er werden honderd jongens gecast voor de rol van Boris in Penoza. Dat zou gebeuren in drie rondes. Ik verwachtte totaal niet dat ik de rol zou krijgen, maar ik ben gewoon iemand die van alles probeert en gewoon doet. Zo ben ik gewoon, dus ook die keer. Toen ik pas de eerste ronde achter de rug had kreeg ik heel goed nieuws: ik kreeg de rol! Ze hadden genoeg gezien en wisten al dat ik de rol mocht gaan spelen. De andere twee rondes werden geschrapt. Ik was heel blij en verrast, wie verwacht dat nou!? Op die manier werd ik dus eigenlijk vanzelf acteur, maar dat betekent niet dat ik op de middelbare school ook als beroep acteur wilde worden.”

Stijn twijfelde namelijk heel erg en wist niet zo goed wat hij later wilde. En al helemaal niet welke studie daarbij paste. “Eerst ging ik kijken bij de toneelschool en filmacademie, maar op één of andere manier was het niks voor mij. Ik voelde me niet thuis, vond de sfeer luchtig en had het gevoel dat het niet voor mij was weggelegd. Dat is het moment dat ik verder ging kijken. Ik vroeg me af: ‘wat vind ik leuk? Welke school is in de buurt? En wat past bij mij?’ En daarom ging ik kijken bij de CHE. Dat was namelijk de dichtstbijzijnde school mét verpleegkunde. Ik had namelijk ondertussen wel uitgevonden dat ik iets met mensen wilde doen, verpleegkunde sluit daar perfect bij aan. Op die manier belande ik op de CHE. En dat is een goede keus geweest. Ik heb het er erg naar m’n zin!”

Acteren vs. school
“Ik ben wel benieuwd hoe dit studiejaar gaat lopen. We zijn met Penoza namelijk genomineerd voor de Televizierring en daarnaast beginnen we binnenkort met het opnemen van seizoen 5. Druk, druk, druk en ik weet nog niet hoe ik dat allemaal ga combineren. Ik heb dan twee á drie draaidagen per week, terwijl ik ook gewoon school heb. We kunnen ook niet alle opnames in het weekend voor mij gaan doen. Andere acteurs moeten ook beschikbaar zijn, maar denk ook aan de locatie, de benodigdheden en dat soort dingen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen ‘Stijn die Boris speelt’. Waarschijnlijk ga ik aan klasgenoten vragen of ze aantekeningen willen maken, opdrachten maak ik dan in m’n vrije tijd. Zoiets moet het worden, maar erg druk is het wel.”

Op de vraag wat Stijn nou het leukste vindt, acteren of verpleegkunde geeft ‘ie een eerlijk antwoord: “Ik vind het een lastige vraag, hoor! Maar dan kies ik toch voor verpleegkunde. Zoals ik al vertelde vond ik de toneelschool niet echt bij mij passen en verpleegkunde wel. Acteren zou ik voor geen goud willen missen, echt niet! Alleen als ik dan móét kiezen, wordt het verpleegkunde. Sommige mensen hebben een droombaan, bijvoorbeeld óf acteur óf verpleegkundige, dat heb ik niet. Ik vind het allebei echt geweldig leuk om te doen. In de toekomst wil ik trouwens wel nog doorstuderen, zodat ik bijvoorbeeld mensen onder narcose mag brengen, dat lijkt me heel gaaf. Maar we gaan wel zien hoe het loopt, ik ben blij dat alles nu gaat zoals het gaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.