Sinterklaasspanning: op school krijgt dat precisiestrooien een hele andere definitie

Voor leerkrachten is de Sinterklaastijd hectisch en vergt veel plannen, de Sinterklaascommissie is namelijk al druk bezig. Leerlingen die van spanning niet meer op hun stoel kunnen zitten. Ik vond het vroeger eng. Een vreemde man die verkleed op school kwam en dan waren daar ook nog pieten bij.

In groep 2 haal je de goede, oude grap uit namelijk een scheetkussen op de stoel van een van de pieten leggen. Dan was het afwachten vol spanning. Tijdens het wachten op Sinterklaas ging je, in de hogere groepen, de surprises op school doen. Surprises… Bij ons was het een heel werk. Mijn nichtjes en neefjes kwamen altijd naar mijn huis toe, want mijn moeder is goed in knutselen. De mooiste surprises kwamen om de hoek kijken en dat is met dank aan mijn moeder. Op school moest je je surprise dan onder een doek stoppen en dan kwam er nog een onsje spanning bovenop.

Het doek gaat van de surprises en dan was het zoeken naar jouw surprise. En dan konden er twee dingen gebeuren of het was een surprise die helemaal bij je paste of het was een surprise waarvan je dacht dat die eigenlijk van iemand anders was.

Hoor wie klopt daar zo dondershard op de fragiele deur kinderen? Het is een vader verkleed als Sinterklaas! Eerlijk gezegd kan ik mij niet meer herinneren wat Sinterklaas nou eigenlijk deed als hij bij je in de klas was. Ik denk dat hij maar een beetje keek wat er in de klas gebeurde, maar het was niet erg adembenemend volgens mij.

Ik heb wel respect voor de vaders die Sinterklaas spelen op school, want die moeten het Sinterklaasjournaal wel op de voet volgen. Dit jaar is de kluis met de pakjes op slot en komen ze er niet meer in, want de sleutel ligt in de kluis. Inderdaad, een groot drama. Ik kijk altijd het Sinterklaasjournaal, maar nu heb ik het excuus dat ik lesgeef in groep 3. Gewoon lekker 10 minuten kijken naar BN’ers die pieten nadoen en wat ‘inside-jokes’ voor de ouders. Het is gewoon een heerlijk programma, een echte aanrader.

Waar ik dan ook lol aan heb tijdens Sinterklaas op school, zijn de nette leerkrachten. Je kent ze wel, de leerkrachten die hun lokaal altijd super georganiseerd hebben en alles altijd super netjes achter laten. Hun bureau is meestal ook met allemaal kastjes georganiseerd, maar dan komen de pieten in je klas. De pieten bij het Sinterklaasjournaal doen aan het ‘precisiestrooien’, dan kunnen ze strooien en dan komen de pepernoten te liggen in de eerste letter van het kind. Nou, op school krijgt dat precisiestrooien een hele andere definitie. Want bij de nette leerkrachten houdt het precisiestrooien in dat ze kunnen strooien in elk hoekje waar de leerkracht net niet bij kan.

Heel vervelend als je de leerkracht zelf bent, maar als stagiair geniet je hiervan. De vreugde die langzaam uit de ogen van de leerkracht verdwijnt omdat deze weet dat hij/zij het straks moet opruimen. Maar kijk je weer naar die kinderen, verdwijnt het allemaal weer. De liefde en vreugde die kinderen voelen voor dit feest en hoe belangrijk ze het vinden. Dat is het allemaal waard, ook het opruimen. Dan wil ik de stagiaires ook nog succes wensen, want we weten allemaal dat wij degenen zijn die alles moeten opruimen. Het leven van een stagiaire… Super!

Fijne Sinterklaas iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.