Pabo-student Mattias: “Het lijkt me tof als kinderen mij als voorbeeld gaan zien”

Mattias zit in het laatste jaar van de pabo. Hij voelt zich een echte meester en houdt van zingen. In een interview vertelt hij over zijn passies en dromen.

Elke dag iets nieuws

Mattias komt om stipt 11 uur aanlopen en zegt lachend dat hij eigenlijk nog nooit een interview heeft gehad. “Maar ik vind het juist alleen maar leuk om te doen”, zegt ‘ie er snel achteraan. Vol enthousiasme begint hij te vertellen over zijn studie. “Ik zit nu in het laatste jaar van de pabo en het gaat wel lekker. Ik ben bezig met een minor in het speciaal basisonderwijs en geef momenteel elke donderdag en vrijdag les aan groep 7. Ik heb het ontzettend naar mijn zin, elke dag opnieuw vind ik het weer leuk. Je maakt gewoon altijd weer wat mee en zo leer je ontzettend veel. Dat vind ik ook het leuke aan speciaal onderwijs. Ik rolde er eigenlijk zo in via een vriend, maar ik weet nu wel dat dit is wat ik wil. Om eerlijk te zijn is het niet altijd makkelijk, zo kom ik heel wat kinderen tegen met gedragsproblemen. Aan de andere kant maakt dat het ook weer gaaf. Ik vind het mooi om die kinderen te zien ontwikkelen.”

Schoolswitch

“Maar niet alleen op de school waar ik lesgeef vind ik het leuk, ook op de CHE heb ik het erg naar mijn zin. Het eerste jaar van de pabo heb ik trouwens op de Marnix Academie in Utrecht gedaan, maar daar voelde ik me niet thuis. Het was chaotisch, en de CHE stond bekend om de structuur en de duidelijke blokken. Ook miste ik in Utrecht de christelijke identiteit, die vond ik wel in Ede. Voor dat eerste jaar in Utrecht twijfelde ik eigenlijk nog of ik überhaupt wel de pabo wilde doen. Alle sociale studies trokken mij eigenlijk wel. Toch ben ik echt blij met mijn keuze, ik weet inmiddels zeker dat ik lesgeven ontzettend leuk vind.”

Mattias’ dromen

“Naast lesgeven vind ik nog veel meer dingen leuk. Zo weet ik van jongs af aan al dat ik eigenlijk ook wel heel graag de zending in wil. Ik heb een paar keer een reis gemaakt met een organisatie en ik voelde me helemaal thuis in Afrika. Ik zie mezelf daar wel lopen met mijn vriendin. We willen ook graag na mijn studie een jaar naar Amerika om naar een bijbelschool te gaan. Ik wil me daar graag meer focussen op aanbidding, want dat vind ik ontzettend gaaf. Hier in Nederland speel ik ook in de Heartbeat worship-band. Het is vet om mensen dichterbij Jezus te brengen. En dat muzikale stuk in mij wil ik dan ook in het buitenland laten zien. Het klinkt een beetje vaag hoor, maar ik zie wel een soort talentenschool voor me. Waar ik lesgeef, maar waar kinderen ook hun talenten kunnen ontwikkelen. Een organisatie of iets in die richting. Het is even afwachten maar de droom is er!”

Extra durf

“Verder lijkt het me tof als de kinderen mij als voorbeeld gaan zien. Ik wil door mijn lessen heen laten zien hoe ik geloof en dat je niet altijd supersterk hoeft te zijn. Elke christen is wel eens zwak, en dat is niet erg! Ook wil ik ze leren om respectvol met elkaar om te gaan en dat ze leren samenwerken. Dat vind ik erg belangrijk in deze samenleving. Dit alles hoeft trouwens niet per se op een christelijke school hoor. Ik houd wel van een beetje uitdaging! Als voorbeeld heb ik Maarten Luther. Ik vind het tof dat hij gewoon de drive had om die 95 stellingen op de deur te spijkeren. Daar moet je lef voor hebben, hij durfde dat, en ik hoop dat ik ooit ook die durf mag hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.