Opa&Opa dagboek: In m’n bubbel

Lieve opa & opa,

Dit is mijn dagboek. Mijn dagboek die ik schrijf naar jullie twee, omdat jullie hier niet meer zijn. Toen jullie er nog waren hebben jullie mij zoveel geleerd over het leven en hoe ik God ook moet meenemen. Nu jullie er niet meer zijn, moet ik het zelf uitzoeken en ik wil dat documenteren. 

Soms heb ik medelijden met mijn vrienden, opa & opa. ‘Oh, Laura? Ja, die hoort je niet. Die zit in haar bubbel.’ Dit is wat ik de laatste tijd alleen maar hoor. Misschien dat jullie mij het ooit wel hebben horen zeggen. Ik denk vooral u opa O, want u was er dit jaar nog.  Ik denk dat bijna iedereen een bubbel heeft. Je zit in de bus, je kijkt naar de huizen en je vraagt je af hoe Sinterklaas eigenlijk van het ene huis naar het andere kan gaan terwijl hij op een paard rijdt. Nou, dan zit je in je bubbel. Opa O, uw bubbel was dat u graag Zweedse puzzels maakte. Ik probeerde altijd mee te doen met u, maar ik kreeg het nooit voor elkaar. 

Ik ben blij dat mijn vrienden mijn bubbel nu begrijpen. Eerst was het iets raars en dachten ze dat ik niet geïnteresseerd was in het gesprek wat ze hielden. Uiteindelijk drong het tot ze door dat het misschien ook een manier is van mezelf beschermen. Prikkels, heel veel prikkels. Ik heb er vaak last van. Kan ik niet in mijn bubbel? Dan heb ik er later last van in de vorm van een paniekaanval. Ik zeg altijd dat een paniekaanval voelt alsof mijn hoofd in een wasmachine zit, ik kan mijn lichaam niet meer voelen en het voelt eigenlijk alsof je dood gaat. Ik ben erg blij dat jullie dat nooit hebben gezien bij mij. Opa Jip, toen u op sterven lag, begon dit voor mij. Ik baal er nog steeds van dat u mij niet op mijn allergelukkigst heb gezien. 

Mijn beeldende vorming docent op de middelbare had een liedje voor mij geschreven bij m’n examenuitreiking. Daarin stond geschreven: ‘Ik loop graag met mijn hoofd tussen de wolken, want daar is alles zo veel leuker, zo veel mooier dan het echt leven hier.’ En dat is ook zo. In mijn bubbel kan ik zijn wie ik wil zijn en kan ik alles mooier in denken dan het eigenlijk allemaal is. Soms wil ik mijn bubbel kopiëren en plakken in de echte wereld.

Er komen altijd zoveel ideeën in mij op als ik in mijn bubbel zit. Deze ideeën gebruik ik dan op mijn stage op een basisschool of gebruik ik ze in mijn dagelijks leven. Komende weken ben ik vooral druk met stage, school en ik mag naar een bruiloft! De bruiloft van uw kleinkind, Opa O. U was ook uitgenodigd. Ik zal aan u denken. Tot die tijd neem ik jullie allebei mee met alles wat ik doe de komende maand. Ik hou van jullie.

Liefs,

Laura, jullie kleindochter.

One reply on “ Opa&Opa dagboek: In m’n bubbel ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.