Noor: “Ik geloof dat er meerdere goden zijn waar je in kan geloven”

Noor (19) is een avontuurlijk meisje en geboren en getogen in Amsterdam. Vorig jaar heeft ze een halfjaar gebackpackt door Azië, waar ze met veel verschillende culturen in aanraking is gekomen. Het is voor haar een hele verandering nu ze in Ede studeert.

Noor is niet christelijk, maar heeft er toch voor gekozen om naar een christelijke school te gaan. Elke dag zit ze 2,5 uur in de trein, maar dat heeft ze er wel voor over. “Een vriendin van mij zit hier op school en vertelde altijd hele positieve verhalen. Ik wilde wel graag in Utrecht gaan studeren, omdat het dichterbij is, maar ik was in Azië toen de toelatingstesten waren. Ik ben toen naar de open dag geweest hier op de CHE en dat vond ik heel leuk. Iedereen was heel aardig en er hing een goeie sfeer. En toen dacht ik: ‘waarom ook niet’. Het is goed onderwijs, je bent geen nummertje, iedereen is begaan. Dat leek me wel fijn.”

In Ede heerst er een hele andere cultuur dan in Amsterdam. Noor merkt een groot verschil. “De mensen zijn hier heel anders. Het is in Amsterdam vrij normaal om bijvoorbeeld mensen met blauw haar, of aparte kleding rond te zien lopen. Hier in Ede is iedereen eigenlijk hetzelfde. Ik heb op een middelbare school gezeten waar niemand christelijk was. Ik vond het in het begin wel spannend om naar een christelijke school te gaan. Ik was bang dat mensen me niet aardig zouden vinden, of me anders zouden aankijken omdat ik niet geloof. Maar dat is totaal niet zo. Iedereen is heel aardig en behulpzaam. In Amsterdam kunnen de mensen best wel arrogant, gemeen en direct zijn.”

De moeder van Noor is christelijk opgevoed, waardoor ze veel mee heeft gekregen van de christelijke normen en waarden. Zelf heeft ze het christendom achter zich gelaten. “Ik geloof dat er meerdere goden zijn waar je in kan geloven. Ik heb vroeger ook wel gebeden voor het eten, maar heb nu zelf niets met het christendom. Vorig jaar heb ik gebackpackt door Azië, waar ik heel veel verschillende culturen en geloven ben tegen gekomen. Ik vind bijvoorbeeld het Boeddhisme een heel mooi geloof. Het heeft iets heel positiefs en moois. Ze zijn daar ook heel vrij, alles wordt geaccepteerd. Ik geloof ook in reïncarnatie. Mijn vader is 12 jaar geleden overleden en hij geloofde hier in. Ik vind het een heel mooi idee dat mijn vader niet weg is, maar dat hij nog steeds dichtbij mij is. Elk jaar op de sterfdag van mijn vader, gaan wij naar dierentuin Artis. En we hebben al 6 jaar achter elkaar gehad dat het lievelingsliedje van mijn vader op de radio kwam. Dit zie ik niet als toeval. Ik heb nog nooit een moment gehad dat ik niet het gevoel heb dat mijn vader dichtbij mij is. Ik vind het ergens ook een heel naar idee dat mensen na de dood gewoon weg zijn. Misschien zou ik daar wel anders over nadenken als ik niet zoveel mensen had verloren. Het geeft je toch een bepaalde steun.”

Wat heeft Noor meegekregen in haar opvoeding over seks en relaties? “Ik heb een hele vrije opvoeding gehad. Mijn ouders zijn heel erg avontuurlijk. Mijn moeder heeft toen ze 18 jaar was een wereldreis gemaakt van 4,5 jaar. Ook op het gebied van seks hebben mijn ouders mij heel vrij gelaten. Ik kon gewoon m’n ding doen. Ik ging me pas op latere leeftijd echt bezig houden met jongens. In mijn vriendengroep was ik ook één van de laatste die seks heeft gehad. In Amsterdam is het vrij normaal dat je met iedereen naar bed gaat, er heerst een hele andere cultuur dan hier in Ede. Ik kijk er niet van op als mijn vriendinnen zeggen dat ze seks hebben gehad afgelopen weekend. Ik voelde ergens wel een druk om seks te hebben, iedereen had het gedaan en ik wilde ook wel graag weten hoe het was. Maar het zit niet in mij om gewoon met iedereen naar bed te gaan. Seks is iets heel intiems en dit moet je doen met iemand die vertrouwt en waar je je fijn bij voelt. “

Noor heeft nu net een relatie en merkt hoeveel invloed seks daar op heeft. “Je deelt iets bijzonders met elkaar en dat maakt je relatie sterker. Ik heb ook vriendinnen die wel graag willen wachten tot het huwelijk. Daar heb ik heel veel respect voor, het heeft iets heel bijzonders dat je wil wachten voor een speciaal persoon. Ik heb geen spijt van de keuzes die ik heb gemaakt op seksueel gebied. Het voelde voor mij altijd fijn en goed en daar gaat het om.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.