Naamkaartjes

‘We hebben onze naamkaartjes!’ zei ik tegen mijn medestudenten op onze stageschool. Elke keer als wij op school komen zien we een bord met wie er aanwezig zijn en wie er afwezig zijn. Als je aanwezig bent, schuif je je naam naar aanwezig. Dit is als er brand is en de brandweer weet hoeveel mensen er in het gebouw zijn. Wij stonden er een tijdje niet op, dat is normaal zo met stagiaires, want je gaat toch weg na een jaar. 

We hebben een paar keer bij dat bord gestaan en ons afgevraagd waarom wij er niet opstaan. Dit hebben we nooit tegen de directie gezegd, want dat doe je niet. Je weet dondersgoed waarom je er niet opstaat, je bent een stagiaire. 

Deze week veranderde dat. We waren als één van de laatste nog op school en ik keek met verstand weer naar dat bord. En opeens zie ik het, ik kon het niet geloven. Onze namen staan erop!!! Ik schreeuwde het bijna naar mijn medestudenten. De volgende 5 minuten bestonden uit onze namen heen en weer te schuiven. Toen het een beetje was ingezonken, gingen we naar ons verblijf. Maar niet voordat we onze namen naar afwezig hadden geschoven :).

De volgende dag kon ik niet wachten om mijn naam straks op aanwezig te schuiven. Ik denk dat iedereen die ooit stage heeft gelopen wel zoiets heeft. Voor stagiaires in het onderwijs is het zoiets. Maar misschien denken bedrijfskunde-stagiaires na over een vergelijkbaar ander dingetje. Als dat kleine doel dan eenmaal is bereikt, dan ben je zo blij. Je hebt dan echt het idee dat je erbij hoort.

Het zijn de kleine dingen. Die wil ik ook graag delen met leerkrachten en andere mensen die te maken hebben met stagiaires. Het is lastig als stagiaire om je je op je plek te voelen. Het grootste deel van die ‘spanning’ weghalen, kan worden bereikt doordat jullie ons erbij halen en houden. Laat ons voelen dat we er toe doen in jullie team. Wij willen niets meer dan bij het team horen. 

Dus een oproep naar alle juffen, meesters, directeuren, directrices, etc. Laat ons voelen dat we bij het team horen. Geef ons ook dat kleine blijk van waardering als we weer een moeilijke periode door zijn gekomen. Zorg dat wij ook een stem hebben tijdens teamoverleggen. En geef ons dat naamkaartje zodat wij ook kunnen aangeven dat wij aanwezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.