Multitasken: sneller of dubbel zo lang bezig?

Appen op de fiets, mailtjes beantwoorden tijdens een college, muziek luisteren en een artikel lezen terwijl je een column schrijft. We multitasken de hele dag. Ben jij er goed in? Of denk je er goed in te zijn? Het lijkt makkelijk om alles tegelijkertijd te doen. Dan ben je lekker snel klaar. Althans, dat denk je.

 

Langer bezig

Het idee achter multitasken is dat je tijd bespaart wanneer je alles tegelijkertijd doet. De tijd die je dan over houdt kan je dan aan andere dingen besteden. Maar schijn bedriegt. Als we dingen tegelijkertijd denken te doen, doen we ze niet tegelijkertijd. Eigenlijk switch je de hele tijd tussen de taken die je doet. Bij dat switchen verlies je tijd en concentratie. En dan duurt multitasken toch opeens een stuk langer.

 

Kunnen vrouwen beter multitasken?

We hebben allemaal we eens horen zeggen dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Maar helaas moet ik de vrouwen teleurstellen met het feit dat het niet is bewezen dat ze beter zouden zijn in multitasken. ‘Succesvol’ multitasken wordt ten eerste beïnvloed door de ervaring die je hebt met de handeling. En ligt het eraan of er gebruik gemaakt wordt van dezelfde hersenprocessen. Praten en fietsen kan makkelijk omdat het verschillende hersenprocessen zijn. Naar het journaal luisteren en praten is lastiger omdat hier dus dezelfde hersenprocessen bij betrokken zijn.

 

Experimenteer zelf

Probeer het zelf eens. Pak een willekeurige video van YouTube erbij en speel die voor een paar minuten af. Ga ondertussen e-mails beantwoorden, sociale media checken, het nieuws lezen of iets anders. Kan je na de taak nog gedetailleerd vertellen waar de video over ging? Hetzelfde resultaat kan je verwachten als bijvoorbeeld gaat appen tijdens een college. Ik weet het, we zijn er allemaal schuldig aan. Toch is het is niet zo dat we echt niks tegelijkertijd kunnen. Bijvoorbeeld bij autorijden: je schakelt, stuurt, let op het verkeer voor je en je kijkt in je spiegels. Dat lukt wel. Dat komt doordat je één van die taken maar bewust doet en de rest onbewust.

 

Tips tegen multitasken

Terwijl ik dit artikel schreef, heb ik zelf onbewust ook gemultitaskt. Ik heb een paar keer Snapchat geopend, geappt met vrienden en ik heb mijn haar gekamd. Het lijkt wel alsof er geen ontkomen is aan onbewust multitasken. Voor mijzelf, en voor jullie, heb ik de volgende ideeën bedacht om niet stiekem te multitasken.

 

Tip 1: Je mobiel uitzetten (of in vliegtuigmodus) en ergens neerleggen zodat je er niet zomaar bij kan. Je zou ook de app ‘Forrest’ of ‘Plantie’ kunnen downloaden. Dit is een app die je motiveert geconcentreerd te blijven wanneer jij bezig bent met je taken. Ondertussen groeien er virtuele bomen op de app. Ga je toch op je telefoon? Dan gaat de boom dood. Met de app ‘Forrest’ kun je zelfs echte bomen planten wanneer jij een tijd genoeg gefocust bent geweest.

Tip 2: Je prioriteiten op orde hebben, en je daar dan ook aan houden.

Tip 3: Sluit jezelf fysiek af, voor zoverre dat in deze tijd kan. Dit is voor anderen een teken dat je niet gestoord wil worden, en kan je minder snel afgeleid worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.