“Moet diversiteit altijd zo’n punt zijn?”

In deze tijden van coronamoeheid, vechtende kerkgangers en vastlopende schepen gebeurt er tenminste nog íets goeds in de wereld: Bordspel ‘Levensweg’ moderniseert en biedt voortaan meer ruimte voor diversiteit. Een straaltje zonneschijn in de zee van verder trieste headlines op nu.nl.

Het viel het mij op, dat dit mij opviel (volg je ‘m nog?) als een straaltje zonneschijn. Een jaar of wat geleden zou cynische puberale Judith nog iets hebben gezegd als: “We snappen dat inclusiviteit belangrijk zijn, maar móet dat nou zo nodig altijd zo’n punt zijn?”.  Ik kan me zelf amper voorstellen hoe het is om je constant als een minderheid te voelen en dus hoe het is als daar iets aan verandert. Nou is dat misschien net het probleem: we zien het probleem niet.

 

Pizza

Laat ik daarom eens een gedachte-experiment uitproberen. We kunnen ons allemaal voorstellen hoe het is om je totaal als een vreemde te voelen op random kleine momenten, toch? Bijvoorbeeld als je pizza niet te vreten vindt terwijl iedereen om je heen het fantastisch vindt. Of als iedereen lacht om een grap waar jij de humor niet van inziet. Of je bezoekt een land waar je de cultuur niet kent en hebt geen idee hoe jouw acties overkomen op anderen.

 

Het is een vervelend gevoel: je voelt je een vreemd wezen, kunt je niet aansluiten bij anderen terwijl je dat graag zou willen en voelt je al gauw veroordeeld door anderen en door jezelf. En stel je nu eens voor dat je constant dat gevoel hebt. Niet alleen wat betreft triviale dingen, maar wat betreft de manier hoe jij je leven inricht. Hobby’s waar jij gelukkig van wordt. Je alledaagse werk. Hoe je lichaam eruit ziet en van wie jij wel of niet houdt. Een leven waarbij je nooit helemaal aansluiting zal vinden bij de mensen in jouw omgeving. Ik moet er zelf niet aan denken. Toch is dat de realiteit voor velen.

Moet diversiteit altijd een punt zijn? Niet als je het doet als marketingtruc om méér van iets te verkopen door aan te sluiten bij moderne wensen. Wel als het mensen helpt om even stil te staan bij het feit dat vanzelfsprekende zaken niet voor iedereen vanzelfsprekend hoeven te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.