“Mijn hersenen slaan op hol zodra er iets verplicht wordt”

Een dreigende mondkapjesplicht: ik krijg het er Spaans benauwd van. Niet omdat er dan constant een lap stof voor mijn muil hangt. Ook niet omdat ik voorlopig blind door het leven zou moeten gaan omdat mijn bril steeds beslaat. Nee, het probleem zit ‘m in de verplichting, want daarbij gaat er iets mis in mijn hersenen.

 

Knop om

Ik wou dat ik er iets aan kon doen. Geloof me. Maar vaak als ik een verbod of juist gebod opgelegd krijg, is mijn eerste reactie: nee. Als een soort instinctief reflex, een fysieke knop die automatisch wordt omgezet in mijn hersenen. Daarna moet ik als bewuste tegenreactie mezelf ervan overtuigen dat iets inderdaad wel of niet een goed idee is. Of doorgaans heb ik het er maar gewoon mee te doen en doe ik constant dingen waar ik een pesthekel aan heb, puur omdat ik weet dat ik anders op mijn donder krijg of in de problemen kom. Maar regels roepen meestal een instinctieve afkeer op in mijn hersenen.

 

Ook vanuit de psychologie is er al veel onderzocht over waarom mensen wel of niet de regels volgen: sociaal gewenst gedrag, gevoel voor autoriteit, zelfopoffering ten behoeve van de groep – allerlei psychologische factoren die bepalen wanneer je je wel of niet aan de regels houdt, zoals bij een mondkapjesplicht. Maar waar vaak minder aandacht voor is en nog weinig verbanden mee worden gelegd, is het feit dat de werking van specifiek aanwijsbare hersengebieden ook een grote impact heeft op de keuzes die je maakt.

 

Psycho

Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken die aantonen dat bepaalde hersengebieden bij psychopaten minder actief, of juist actiever, zijn dan bij wat wij in de samenleving ‘normale mensen’ noemen. Zo merk ik dat er ook bij mijzelf het één en ander heel irriterend oplicht in mijn hersenen bij de gedachte aan een verplichting. En ik vermoed dat ik  niet de enige ben die hier last van heeft, maar antisociaal gedrag is nu eenmaal een beetje een taboe in onze samenleving en niemand wordt graag gelabeld als psychopaat.

 

Maar goed, wat ik hiermee even wil aangeven in het eeuwige mondkapjesdebat is dit: ik weet donders goed waarom er een mondkapjesplicht zou moeten komen, maar mijn hersenen slaan op hol zodra er iets verplicht wordt. Geen grap. Niet fijn. En ik hoop voor mezelf stiekem dat ik hier niet de enige in ben, anders blijk ik zwaar psychopathisch te zijn. Maar “stel je niet aan en houd je aan een mondkapjesplicht”? Ik wou dat het zo simpel was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.