Kan ik niet nog een jaar 19 zijn?

Als ik dit op deze site gooi is het Oudjaarsavond. Voor mij tenminste. Helaas geen vuurwerk of champagne om 00:00, maar misschien/waarschijnlijk/hopelijk wel wat mensen die voor mij zingen. Und als dit online gaat is het 7 juni AKA mijn verjaardag. Happy bday to me xx<3. Er gaan vandaag 20 kaarsjes op mijn stapel pannenkoeken. Nu besta ik 20 jaar. Dat zeggen ze tenminste en ik heb nog geen reden gevonden om het niet te geloven…

Ik word altijd heel enthousiast als de ‘juni’ in de maand zit, dat betekent namelijk dat ik écht bijna jarig ben. Deze week is “Ik ben bijna jarig, dus het mag” mijn argument en mijn klasgenoten worden helemaal gek (ik zeg het maar 389x per dag). Maar goed, het is maar één keer per jaar + nu afgelopen, dus ze moeten er maar mee dealen. Ik heb altijd veel zin in mijn verjaardag, maar het verjaren?

 

“Dit jaar voel ik mij Joey, die ontzettend boos is dat hij de 30 aantikt.”

Nee, dit jaar totaal niet. Ken je die aflevering van Friends waar iedereen dertig wordt? (Niet moeilijk te vinden, hij heet namelijk The One Where They All Turn Thirty, S7E14, you’re welcome). Dit jaar voel ik mij Joey, die ontzettend boos is dat hij de 30 aantikt. Alleen ben ik Silke die 20 wordt en in Ede woont. Verder geen verschil. 95% van iedereen die twintig wordt (vooral mensen op de CHE, I’m watching you) zet dit op Instagram: officieel geen tiener meer *ballon, ballon, wijnglazen die tegen elkaar aantikken*, met af en toe een beetje variatie in de smileys. Hier is natuurlijk niks aan gelogen: we zijn ook geen tieners meer. Nu zijn we twintigers, of we het nou willen of niet. Getver, daar ben ik nog zó niet aan toe.

Naar mijn idee zit er zoveel (onbewust) verschil tussen 19 en begin twintigers? 19 klinkt écht een stuk jonger (duh is het ook, muts). Er staat nu een 2 aan het begin van mijn leeftijd. Die 2 betekent volwassen worden, verantwoordelijk zijn, studie afronden, bijna een 3 aan het begin, fulltime werken, huisje boompje beestje, trouwen. Aan 6 van die 7 dingen heb ik nog geen behoefte.

Komend najaar ga ik tijdens mijn minor een boek schrijven. Stel je voor dat het een New York Times Bestseller wordt. Stel je voor. Dan staat er ‘Silke schreef deze bestseller toen ze 20 was’, maar dat klinkt een stuk minder cool dan ‘Silke schreef deze bestseller toen ze 19 was’. De laatste klinkt gewoon 8 jaar jonger? Ongeveer. Alsof ik een wonderkind ben, doordat ik het op mijn negentiende bereikte. Spontaan famous, media op m’n dak (woon toch in een flat, dus laat maar komen). Stel je voor.

Kan ik niet nog een jaartje 19 zijn? Ik haal het bij m’n 36de verjaardag wel weer in, dat duurt toch nog 400 jaar.

One reply on “ Kan ik niet nog een jaar 19 zijn? ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.