Journalistiekstudent Reinier: Als proefkonijn je passie vinden

Reinier komt met een tas loshangend over z’n schouder de CHE binnen lopen. Nu hij in het vierde jaar zit, kent hij de hele school op z’n duimpje.

Reinier: “Hoe het gaat? Eigenlijk heel goed, maar zoals het een echte student journalistiek betaamt: het kan altijd beter. Ik heb wel pittige jaren achter de rug. Samen met mijn klasgenoten waren wij eigenlijk de proefkonijnen voor het nieuwe curriculum. Dat was best even wennen, maar gelukkig heb ik nu helemaal mijn draai gevonden. Misschien komt het ook wel omdat ik mezelf niet een ‘rasechte’ journalist vind. Ik wilde heel graag leren schrijven, écht leren schrijven. Toen ik op de middelbare school een studiekeuze moest gaan maken bestond daar nog geen opleiding voor. Daarom ging ik maar journalistiek doen. Tegenwoordig bestaat wel de opleiding ‘Creatief Schrijven’, dat had mij nou echt leuk geleken. In Nederland hebben ze een lange tijd gedacht dat schrijven een aangeboren talent is. Dat kan wel zo zijn, maar ook talent moet je kneden. Ik hoop dat ze dat door die nieuwe opleiding beter gaan begrijpen. ”

Het doel achter mijn studie

Bij de opleiding journalistiek komt volgens Reinier veel meer kijken dan een ‘stukkie tikken’. “Je leert als student natuurlijk veel, maar leren vind ik een groot woord. Afgelopen jaren heb ik vooral veel persoonlijke ontwikkeling meegemaakt. Daarin kwam de christelijke identiteit van de school goed naar voren. Dat was wel nieuw voor mij, want dit is de eerste christelijke school waar ik op zit. Maar goed, volgens mij leer je in je studententijd sowieso heel veel, ongeacht op welke school je zit.  Je leert op een heel ander niveau denken.”

Als journalist heb ik een bepaald doel: ik wil de verhalen achter mensen naar boven krijgen. Dat wil ik ook laten doorschemeren in mijn afstudeeronderzoek. Graag wil ik de community van bekeerde vluchtelingen in kaart brengen. Verhalen van mensen die drijven mij als journalist. De vader van m’n vriendin neemt ook weleens vluchtelingen mee naar de kerk, dat vind ik heel mooi. Vooral als ik de kans krijg om naar ze te luisteren. Toch zullen in de toekomst vast nog wel meer dingen in het verschiet liggen. Ik zou namelijk heel graag een boek willen schrijven, of meerdere zelfs!”

Moeilijker dan je denkt

“Als klein kind was ik ook altijd al bezig met schrijven. Ik werd weinig uitgedaagd, daarom besloot ik zelf aan de slag te gaan. Al snel had ik 50 pagina’s vol geschreven, echt een soort boek. Alleen toen ik wat ouder werd besefte ik dat je als goede schrijver wel een plan moet hebben. Een plan moet eerst groeien in je hoofd, daarna schrijf je het op. Dat kwam trouwens ook erg terug in mijn stagetijd bij Het Parool. Ik moest vaak korte nieuwsberichtjes schrijven, en kort is niet mijn sterkste kant. Het was echt oefenen om te bedenken wát wil ik opschrijven en hóe wil ik dat gaan doen?”

Reinier vertelt verder over dingen die hij moeilijk vond aan het begin van zijn studie. “Het schrijven van korte tekstjes was dus wel een dingetje. En drie keer raden wat je in het eerste en tweede jaar heel veel doet… nieuwsberichten schrijven! Het echte ‘nieuwsjagen’ paste niet zo bij mij. Gelukkig leer je op de werkplek wel goed hoe het nou echt moet, dat is wel een geruststellende gedachte voor de beginnend studenten van nu. Veel oefenen op de werkplek en dan komt het vast wel goed.”

Passie

Reinier blijkt ook – voor hemzelf onverwacht – uit te blinken in presenteren. “In het tweede jaar krijg je les in audiovisuele journalistiek. Voor dat vak gingen we ook presenteren, dat vond ik heel leuk om te doen. En mijn spotje van toen wordt nog steeds als voorbeeld gebruikt, dat is natuurlijk wel een compliment! Ik had het net over mijn toekomst en een rol als presentator zou daar ook wel in passen. Alleen het is wel iets waar je in moet rollen. Ik ga ook niet op zoek naar een baan als presentator, als het komt dan komt het. Ik heb mijn passie al gevonden en dat gun ik eigenlijk iedereen. Met passie kom je heel ver.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.