Journalistiekstudent Esther: “Studeren doe ik voor mezelf”

Haar lange haren hangen los over haar schouders en met een kopje koffie in haar hand komt Esther aanlopen. Ze is 25 jaar en studeert Journalistiek, inmiddels zit ze in haar derde jaar.

Negatief studieadvies

“Ik ben geboren in een leuk, christelijk gezin. Ik heb een broertje, zusje en een oudere zus. We kunnen het altijd goed met elkaar vinden, ook nu we allemaal het huis uit zijn. Op de middelbare school heb ik eerst tweetalig vwo gedaan, maar ik was een beetje een rebelse puber”, lacht Esther. “In de derde klas ben ik blijven zitten, maar het werd er niet beter op. Eigenlijk moest ik van school af, maar door een hele aardige mentor mocht ik toch doorstromen naar havo 4. Dat lukte gelukkig wel, en ging me verder soepel af.

Rond die tijd startte ik ook mijn eigen blog. Ik interviewde mensen met een bijzondere levensstijl, dat vond ik altijd tof om te doen! Op die manier kwam ik eigenlijk ook bij Journalistiek terecht. Het eerste jaar deed ik in Utrecht, maar helaas kreeg ik een negatief studieadvies en moest ik stoppen. Een aantal jaartjes ging ik reizen en heb ik gewerkt. Ik ben toen ook drie maanden naar Zuid-Afrika geweest, dat was echt een gave tijd. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik toch wel weer wilde studeren.”

Veranderd

Om zo weer aan een studie te beginnen ging niet heel makkelijk. Esther vertelt verder: “Door dat negatieve studieadvies mocht ik eigenlijk geen Journalistiek meer in Nederland studeren omdat dat een lotingstudie is. Op een of andere manier kon het hier in Ede wel, en daardoor ben ik hier beland. Achteraf vind ik het juist wel fijn, ik heb het gevoel dat er hier veel meer aandacht voor mij is. Ook heb ik het idee dat ik veel meer leer. Toch ligt dat niet helemaal aan de opleiding, ik denk dat ik zelf ook wel ben veranderd. Toen ik in Utrecht studeerde was ik net zeventien, ik had helemaal geen discipline”, vertelt Esther. “Ik ging naar school omdat ik verplicht was. Inmiddels weet ik dat ik het voor mezelf doe. Het is niet meer een verplichting, maar een keuze voor mijn toekomst. Dat idee helpt mij echt.”

Toekomstdromen

“Hoewel ik schrijven echt hartstikke leuk vind, heb ik toch voor de audiovisuele richting van journalistiek gekozen. Volgens mij kan ik nu alleen nog maar meer leren, en dat vind ik heel leuk. Maar ik blijf wel schrijven hoor, ik werk nu ook bij de Gelderlander. Een tijd lang deed ik de online berichten, nu schrijf ik vaker een sfeerverslag over een evenement. In het weekend werk in trouwens bij Bagels & Beans, ik moet natuurlijk ook m’n huur betalen.

De toekomst zie ik wel rooskleurig voor me. Ik heb eigenlijk niet een specifiek beeld van hoe die eruit komt te zien, maar reizen wil ik sowieso! Dus dat is zeker iets om naar uit te kijken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.