Jan-Willem: “Echt niet iedereen in islamitische landen is een terrorist en dat wil ik laten zien”

Jan-Willem is student communicatie op de CHE. Hij heeft een fascinatie voor islamitische landen en daarom wil hij graag tijdens verre reizen in deze gebieden documentaires maken.

Nieuwe studie en een hoop twijfels

Met de nodig portie enthousiasme schudt Jan-Willem me de hand. “Ik heb er zin in, als student communicatie heb ik natuurlijk al veel interviews gedaan. Nu zit ik een keer aan de andere kant van de tafel,” zegt hij lachend. “Ik studeer nu voor een minor in Nijmegen, maar ik ben al wat jaartjes student op de CHE. Het waren tot nu toe echt hele leuke jaren,” vervolgt Jan-Willem zijn verhaal. “Voordat ik aan de opleiding communicatie begon heb ik een commerciële studie op het mbo gedaan. Het was dus wel een hele overgang om zoiets anders te gaan studeren. Het eerste jaar beviel me heel goed. Ik had het naar m’n zin, en alles wat nieuw is vind ik leuk. Het tweede jaar verliep daarentegen heel anders, ik ging juist dubbel zo erg twijfelen. Ik vroeg me af of dit nou bij mij paste en of ik niet verder had moeten studeren in bedrijfskunde. Gelukkig is dat allemaal goedgekomen en het derde jaar was gewoon weer hartstikke leuk.”

Een beetje meer compassie

“In Nijmegen doe ik de pre-master ‘Islamstudies’. Ik houd me vooral bezig met islamologie, politiek en maatschappelijke aspecten in het Midden-Oosten. Omdat de minor valt onder ‘Religiestudies’ krijg ik ook vakken zoals ‘Jodendom’, Christendom’ en het vak ‘Islam’ zelf. Dat komt er eigenlijk op neer dat ik zes vakken heb; drie daarvan gaan over de Islam en de politieke situatie en de andere drie gaan over religie. Ik vind het heel interessant, vooral omdat ik er later ook veel aan heb en mee kan. Het zou mij namelijk heel gaaf lijken om documentaires in islamitische landen te maken. Dat begon een beetje na mijn eerste reis naar Marokko. Alles om mij heen fascineerde mij. Daarnaast startte ik in het tweede jaar van mijn studie samen met klasgenoten een eigen videobedrijfje. Zo kwam ik erachter dat ik het heel leuk vind om video’s te maken. En dan is de link naar documentaires wel snel gelegd. Maar qua techniek moet ik nog wel goed gaan oefenen. Dat is wel even investeren, maar dat komt tegen die tijd wel, denk ik.”

“Ik heb grootse plannen, maar ik laat het wel rustig op me af komen.”

“Wat ik straks met mijn documentaires wil bereiken is dat Nederlanders met een neutraal beeld kijken naar de mensen in islamitische landen. Er zijn zo ontzettend veel mensen bang voor moslims. Ik zou graag wat meer compassie naar die landen toe zien. Echt niet iedereen is een terrorist… En dat wil ik filmen. Natuurlijk moeten we IS niet vergeten, maar dat is niet waar ik me op wil focussen. Mij lijkt het heel mooi om juist de menselijke verhalen naar boven te krijgen en die vast te leggen.”

Grootse dromen

“Na mijn studie wil ik nog een master doen. Daarna weet ik het nog niet precies, maar ik wil in ieder geval veel meer verstand hebben van hoe het Midden-Oosten nou precies in elkaar steekt. Trouwens, een backpackers-hostel in Nieuw-Zeeland openen lijkt me ook nog wel wat. Daar ben ik overigens nog nooit geweest,” lacht Jan-Willem. “Ik heb grootse plannen, maar ik laat het wel rustig op me af komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.