Is er iemand die Neder-rap wél waardeert? – Thom’s column

Afgelopen vakantie maakte ik de riante vergissing om bij een magazijn te werken, die ernaar streefde om de leukste vakantiewerkgever van het jaar te zijn.
Dat betekent dat je boeken in dozen doet, samen met je collega’s van tussen de 16 en de 24, en dat er dan een springkussen buiten staat. Wel attent.
Op vrijdag was er, als kers op de taart, een DJ: Jaap.
Mijn oudoom heet eveneens zo. Die is stokdoof, en dolverliefd op klassieke muziek. Twee straten verderop hoor je Beethoven al zo luid galmen dat de ruiten trillen.

Ik heb op mijn blote knieën gesmeekt of mijn oudoom niet plaatsvervangend mocht draaien.
Dj Jaap draaide – zonder genade – Nederlandse rap. Erg wreed. Zeker als je bedenkt dat Neder-rap nog tragischer is dan een diabetisch kind tijdens halloween.
Tragisch? Jazeker. Pomp herhaaldelijk dezelfde bastoon uit je speaker, schop een kick-drum verrot, en zorg dat er een auto-tune is die compenseert voor je gebrek aan verbeelding en vocaal talent. Klaar.
De enige artiest die ik waardeer op deze markt is Rapper Sjors.
Afgezien daarvan kan ik er niet omheen dat ik me vurig erger aan Neder-rap.

Waarom? Simpel. Niet vanwege de eenvoudige instrumentale opbouw. Muziek hoeft niet moeilijk te zijn. Het enige wat het nodig heeft is goede tekst. Het is eeuwige zonde dat ook dit ontbreekt.
Wanneer lil’ kleine rapt dat hij één, twee, drie, of zelfs vier pillen heeft gebruikt, zijn er twee dingen die me verbazen.
In de eerste plaats vind ik het verbluffend dat deze man tot vier kan tellen, en nog bewonderenswaardiger vind ik het dat zo’n nummer op de hitparade staat.
Als ik had geweten dat liedjes maken over mijn ritalin cool was, had ik daar ook wel een nummer over gemaakt.

Ik zou willen dat de teksten meer zouden bevatten dan haantjesgedrag en auto-tune. Want het kan écht wel. Feit is dat lil’ kleine een voorbeeld is voor sommigen. Ik zou willen dat alle Neder-rappers collectief teksten zouden maken van liefde. Over vriendschappen. Of over hun moeder. Weet ik veel.
Ik zou dolgraag willen dat Kraantje Pappie de hit ‘kraantje mammie’ uitbrengt. Dat Ronnie Flex over Gonnie Flex zou rappen.
Nederlandse rap zou in theorie best mooi kunnen zijn als het goed uitgevoerd wordt. Aan de andere kant zou Nederland ook wel er mooi uit zien als het in Zwitserland lag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.