COLUMN: Ik wil geen vrijheid van meningsuiting

“Luister, geen grote mond hier, je komt niet eens uit deze buurt,” snauwde een inwoner van de wijk Veldhuizen tegen een relschoppertje. “Gedraag je.” Het relaas werd gefilmd door PowNews en op het internet wijd en zijd verspreid. En zoals dat altijd gaat bij filmpjes van PowNews had iedereen er een mening over.

De inwoner van Veldhuizen – die zelf van Marokkaanse afkomst was – werd onthaald als held, en het jochie dat stampij aan het maken was – en onmogelijk ouder dan twaalf kon zijn – werd op het internet volledig gefileerd. Schande, riep het volk. Weer zo’n ‘klerebuitenlander’ die herrie schopt. En de politie deelt alleen maar boetes uit, en al dat geld gaat naar de vluchtelingen terwijl mijn moeder in de zorg zit en het is een schande. Nederland moet maar eens wakker worden.

Ik ben niet het type persoon dat teleurgesteld wordt nadat ik berichten te lezen krijg waarin er wordt geklaagd over hoe krom de wereld wel niet is. Ik verdien er zelfs mijn geld mee. De wereld is af en toe krom. Wat me wel teleurstelt is het niveau van die schrijfsels.

Heel weldenkend Nederland zit namelijk thuis op Facebook te schrijven over hoe het beter kan. Je kan namelijk pas de tweede kamer in als je écht heel incompetent bent, als intelligente wereldverbeteraar zal je het helaas moeten doen met wat Facebook-reacties op persberichten. Helaas pindakaas.

Maar gelukkig kan jij de samenleving redden met je online commentaar. De kwaliteit van de spelling maakt niet zoveel uit, je doet het fantastisch. En op het internet maakt het helemaal niet uit wie je bent. Je hoeft niet in Veldhuizen te wonen om te klagen over hoe onveilig die buurt wel niet is. Je hoeft je helemaal niet in te lezen in de politiek, als het hoofd van Mark Rutte je niet aanstaat, dan stem je hem weg. Je hoeft de persoon die met jou in discussie gaat helemaal niet te kennen om diegene de huid vol te schelden. Fatsoen is alleen iets voor het offline leven.

En als je steekhoudende argumenten worden lek geprikt kan jij je nog altijd beroepen op het ultieme argument: datgene wat jij zo argeloos neerkwakt is gewoon je eigen mening. En je hebt recht om je eigen mening te uiten.

Dus ga je gang, jij brave burger! Vergeet maar dat meningsuiting een recht is en geen plicht. Vergeet al je fatsoen. Want dit is het internet: een vergaarbak van kennis, oneindig groot, zonder muren of regels. En op een ruimte met zulke grote proporties mag je een grote mond hebben, hoef jij je plaats niet te kennen. Goed gedrag is niet meer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.