“HRM is eigenlijk een vrouwelijke aftakking van bedrijfskunde”

Rieke van den Bosch voelt zich helemaal thuis op de opleiding HRM, wat volgens haar een hele leuke, maar toch ook een complexe opleiding is. Nu gaat ze bijna afstuderen, en vertelt ze over hoe zij haar opleiding heeft ervaren.

 Vrouwelijke tak van bedrijfskunde

Met haar twintig jaar is ze nog redelijk jong om af te studeren. Hoewel het soms een boel stress oplevert, is ze er na vier jaar helemaal klaar voor. Eerst legt ze uit wat volgens haar wat de opleiding HRM inhoudt. “HRM is eigenlijk een vrouwelijke aftakking van bedrijfskunde”, lacht ze. “Je werkt binnen een organisatie met mensen, en vaak wordt dat beschreven als op het juiste moment, op de juiste plaats aanwezig zijn. Wij leren op de opleiding onder andere om mensen binnen een bedrijf aan te nemen en hun talenten te ontwikkelen. Vaak is het een sturende functie. Het klinkt echt wel een beetje complex, hè!?”

Een echte ‘organisatie-miep’

Zoals Rieke over haar studie praat lijkt het net alsof ze altijd al heeft geweten dat ze HRM wilde studeren. Maar dat was niet zo. “Vier jaar geleden haalde ik mijn havodiploma. Toen was het natuurlijk tijd om een studie te gaan kiezen. Iedereen vond de pabo erg bij mij passen, dus dat was in principe ook mijn eerste keuze. De CHE was lekker dichtbij en daarom besloot ik naar een open dag te gaan. Al snel had ik door dat dit helemaal niet bij mij paste. Ik zou geen kinderjuf worden. Omdat ik wel graag met mensen wilde werken, ging ik kijken bij sociale studies. Alleen de voorlichter praatte zo erg in allerlei termen, dat ik meteen dacht ‘zo wil ik mijn leven niet doorbrengen’. Het was dus best wel een zoektocht naar de juiste opleiding. Ik wist van mezelf dat ik best wel een ‘organisatie-miep’ ben en daar past HRM heel goed bij. Zo vond ik uiteindelijk de juiste opleiding.”

“Ik vind het heel bijzonder dat iedereen iets heeft gekregen wat die goed kan.”

Bidden en stage: ongemakkelijk!?

“Het allerleukste moment vond ik de stage in het tweede jaar. We werkten met een heel leuk groepje bij een bedrijf in Huizen. Dat is zeker niet om de hoek, maar ik had het daar zo naar m’n zin dat ik het niet erg vond om zo ver te reizen. Onze begeleider binnen het bedrijf was erg aardig, hij nam ook echt de tijd voor ons. Dat voelde heel fijn, hij was altijd bereid om ons iets te leren.

Toch heb ik ook weleens stage gelopen bij een bedrijf waar ik me helemaal niet fijn voelde. Ik ben namelijk christelijk, en bid dus ook voor mijn eten. Daar werd ik heel raar op aan gekeken, terwijl dat voor mij heel normaal was. Hier op de CHE zou niemand daar wat van zeggen, maar dat was nu ineens anders. Ik liep een beetje tegen mezelf aan en vond het lastig om te zijn wie ik was binnen een hele nieuwe groep. Pas tegen het einde van mijn stage veranderde dat. Het was dus misschien niet de allerleukste tijd, maar wel een periode waar ik veel van heb geleerd.”

Trouwen en talenten

Over de toekomst denkt Rieke nog niet zoveel na. Afstuderen is op dit moment haar nummer 1 prioriteit. “Alles wat ik na m’n studie wil doen is nog een grote vage vlek. Maar één ding staat zeker vast: ik ga in september trouwen! Het duurde wel even voordat ik had bedacht wie onze ceremoniemeesters mochten worden. Aangezien ik zelf alles tot in detail organiseer, wilde ik iemand die dat nog beter zou kunnen dan ik! Gelukkig heb ik die gevonden”, zegt Rieke terwijl ze in de lacht schiet. “Als ik straks dan eindelijk mijn diploma heb, kan alles geregeld worden.”

Tot slot vertelt Rieke over haar grote, maar wat abstracte, droom. “Ik zou heel graag iets willen betekenen voor anderen door aan de slag te gaan met hun talenten. Ik vind het heel bijzonder dat iedereen iets heeft gekregen wat hij of zij goed kan. Het lijkt mij heel tof om daar iets mee te doen. Zo kan ik echt iets toevoegen aan deze maatschappij”, sluit ze haar verhaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.