“Hoop doet leven. Letterlijk.”

Zoals een sneeuwschuiver in deze barre tijden hele bergen sneeuw voor zich uit schuift, zo blijft het kabinet schuiven met de lockdown en de bijbehorende avondklok. Zelf heb ik de hoop op ‘terug naar normaal’ al ergens in september achtergelaten, maar om mij heen hoor ik in deze tijden zelfs de hardnekkigste optimisten de hoop op hun normale leventje opgeven.

 

En dat is gevaarlijk. Want hoop doet leven. Letterlijk. De Oostenrijkse psycholoog Viktor Frankl zat gevangen in Auschwitz en observeerde hoe sommigen van zijn medegevangenen al hun hoop op bevrijding verloren en ophielden zichzelf nog een beetje te verzorgen. Binnen 24 uur waren ze overleden.

 

Oorlogstijd

Het is een extreem voorbeeld, maar wij leven momenteel ook in extreme tijden. Nee, het is niet te vergelijken met het leven in een concentratiekamp of leven in oorlogstijd. Maar het is ook nu van levensbelang om hoop te houden. Dat lijkt lastig in tijden waarin niemand weet hoe lang alle zooi nog gaat duren en waarin de overheid versoepelingen voor zich uit blijft schuiven.

 

Toch kunnen we ook in deze tijd altijd hoop houden. Want echte hoop is volgens de psychologie niet afhankelijk van de omstandigheden, maar van jezelf. Het klinkt zo cliché… of je kunt het juist zien als verfrissend. Als iets waar jij wél zelf controle over hebt in deze tijden van chaos. Als iets wat niet afhankelijk is van met hoe veel mensen we bij elkaar kunnen komen, van hoe soepel het gaat met je studie, of zelfs niet van hoe lang ‘dit alles’ nog gaat duren.

 

Ooit

Echte hoop is niet een beetje passief afwachten tot alles beter wordt. Echte hoop is dat je voor je ziet hoe het ooit weer zal zijn – en bovenal, hier komt de truc: dat je je hierop voorbereidt. Dus ga in tegenstelling tot het kabinet alvast denken aan je toekomst na corona. Wat kan je nu doen om daar straks helemaal klaar voor te zijn?

 

Volg een leuke cursus. Leer omgaan met stress. Neem de tijd om jezelf eens helemaal op te laden nu we toch met een ander ritme dan normaal te maken hebben. Wat het ook is: blijf toewerken naar de toekomst. We weten niet wanneer die weer komt. Maar dat maakt niet uit. Want als die eenmaal komt, ben jij er klaar voor. En misschien wordt je leven wel beter dan je vóór corona ooit had durven hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.