Hoe is het om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen?

De gemeenteraadsverkiezingen. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze mogen stemmen, anderen hebben het al een paar keer gedaan. Voor de meesten is het dan ook niet veel meer dan naar een stemlokaal gaan en een rondje invullen. Maar als kandidaat-raadslid, verkiesbaar voor de gemeenteraad dus, komt er net wat meer bij kijken.

Waarom ik meedoe aan de gemeenteraadsverkiezingen

Eind december werd er in de appgroep van ROOD Utrecht gevraagd, waar ik bij zit, of er nog iemand op de lijst wilde voor de partij Socialisten Utrecht. Deze partij is een gedwongen afsplitsing van de SP. Mijn antwoord was lichtelijk impulsief: “Ja hoor.” Maar nadat ik er naderhand meer over nadacht, vond ik het een goed besluit. In principe betekent op de lijst staan alleen maar dat je een paar formulieren moet ondertekenen en dat mensen op je kunnen stemmen. Maar het is ook een manier om je daadwerkelijk in te zetten voor de politiek, nieuwe mensen te leren kennen en meer te leren over hoe de lokale politiek werkt.

Campagne

Bij de verkiezingen hoort natuurlijk een campagne. Bekend daarvan zijn de mensen die op pleinen, stations en markten aan het flyeren zijn en een praatje maken. Dat heb ik ook een paar keer gedaan en is verrassend genoeg erg leuk om te doen, vooral als mensen geïnteresseerd zijn en een praatje maken. Campagne voeren is een hele hoop werk. Ik heb meegeholpen om een paar keer per week op drukke plekken te flyeren, tekstjes geschreven voor een lokale krant, posts voor de sociale media gemaakt en meegeholpen om in een groot deel van de stad door elke brievenbus een flyer te doen. Wat soms een vermoeiende taak is: met een tas vol flyers straat in straat uit in een wijk die je niet kent. Dat klinkt samen als een hoop werk, maar vergeleken met mensen die in het bestuur zitten, valt het nog mee. Zij moeten tenslotte alle bestuurstaken doen, debatten voeren en in enorm grote gebieden flyeren.

Uitslag

Uiteindelijk heeft Socialisten Utrecht 691 stemmen gehaald. Helaas niet genoeg voor een zetel, maar voor een partij die kort geleden is opgericht is het een heel mooi resultaat. En stilzitten voor de komende vier jaar gaan we ook niet doen. Als je het mij vraagt, speelt politiek zich vooral buiten de gemeenteraad, de Provinciale Staten en de Tweede Kamer af. Het speelt zich af op demonstraties, in discussies met mensen om je heen, in politieke organisaties, in de media en alle andere plekken waar mensen iets te zeggen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.