‘Het is gedaan met het lachen om het coronavirus’

Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep. Maandagavond gaf Mark Rutte een speech die de geschiedenisboeken in zal gaan: het is voor het laatst in de jaren ’70 geweest dat een premier ons land toesprak. Hij sprak als een leider, straalde rust uit en had een duidelijke boodschap. Het begint allemaal nu pas, maar samen gaan we hieruit komen.

Toen ik vanmorgen boodschappen ging doen in Barneveld, kwam ik vrijwel niemand tegen. De straten waren leeg, de vogels kwamen met hun gefluit overal bovenuit. Nederland gaat het virus serieuzer nemen, en ik ook. Voorheen maakte ik er nog wel een grapje over. ‘Ha, corona!’ zei ik dan als iemand hoestte. Nee, het is nu toch echt serious business.

Zelf werk ik in de horeca en heb afgelopen weekenden nog gewerkt. Het restaurant zat bomvol. Groepen jongeren bestelden bij mij massaal Corona, het bier. Het toonde dat men de ernst van het virus niet onder ogen heeft. De kroegen stonden vol en het bier was niet aan te slepen. Tot zondagavond.

De horeca moest sluiten. Hoe spijtig ook, dat is de beste beslissing die er genomen kon worden. Als werknemer in de horeca maak ik mee hoe zwaar het is voor de ondernemers en hoeveel geld dit gaat kosten: het gaat om miljarden. Op internet zie en lees ik de emotionele berichten van horecaondernemers die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Maar ook hierin moeten we samen sterk staan. Het is immers het enige wat we kunnen doen.

De toon van de speech van Rutte maandagavond was beangstigend maar reëel. Soms schoof hij wat naar voren om je vervolgens echt een boodschap mee te geven. Bijvoorbeeld om aan de ouderen te denken, of ook daadwerkelijk thuis te blijven. Alert te blijven, want samen gaan we hieruit komen.

Niet iedereen is bezorgd. Ik zie Lil’ Kleine op een feest een fles champagne openmaken bijvoorbeeld. Zo’n persoon met een voorbeeldfunctie – hij zou zich moeten schamen. Als influencer of bekende Nederlander hoor je een goed voorbeeld te geven. Laten we op elkaar letten, laten we elkaar aanspreken. Het zijn maar een paar weken!

Het is gedaan met het lachen om het coronavirus. Het is zeer besmettelijk, en waarschijnlijk zal vijftig tot zestig procent van de bevolking aangestoken worden. Het klinkt misschien cliché, maar zorg goed voor jezelf! Dan gaan we er samen uitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.