“Het is en blijft jouw leven”

Een vrijstaande bungalow halverwege een berg. Een veranda die uitkijkt over de rivier die onderlangs stroomt. Een meertje op de bergtop en een miezerig klein dorpje aan de voet van de berg. De berg in kwestie bevindt zich ergens in Colorado of Texas. Dat is wat ik zou beschrijven als je mij vraagt naar mijn toekomstdroom.

 

Leefstijl

In deze tijd merk ik dat wel meer mensen bezig zijn met wat ze willen voor ‘later’. Het zal wel iets te maken hebben met dat het normale leven opeens stil is komen te liggen of zo. Ons leven hangt even helemaal op zijn kop en we worden stilgezet bij wat we nou echt belangrijk vinden in het leven, en of we überhaupt nog wel tevreden zijn met ons leven momenteel.

 

Iedereen ziet dan weer andere dingen voor zich. Een carrièreswitch, een nieuwe leefstijl met een betere werkbalans, toch maar een andere studie. Zulke plannen zijn allemaal leuk, goed, aardig, verstandig, begrijpelijk, noem maar op. Maar als ik in mijn omgeving laat vallen dat ik nu toch onherroepelijk tot de conclusie ben gekomen dat ik toch écht in Amerika wil gaan wonen zodra ik daar een kans voor krijg (nee Judith, niet weer gaan twijfelen nu, dat doe je al tien jaar), stuit ik vooral op onbegrip.

 

Invulling

Wat gesputter, een nerveus lachje, en een handjevol redenen waarom ik nooit in Amerika zal willen wonen. Da’s dan de reactie van de ander, niet van mezelf. Iemand die al zijn of haar hele leven in dezelfde woonplaats of zelfs hetzelfde huis woont, weet blijkbaar spontaan als geen ander hoe het is om in een andere cultuur aan de andere kant van de wereld te wonen. En vult dan voor mij in dat ik dat heus niet wil. Tegen zulke mensen wil ik zeggen: [hier komen een paar dingen te staan die ik vast niet mag zeggen, dus ik zal mezelf bij voorbaat censureren].

 

Dit is inderdaad een goede tijd om stil te staan bij wat je wilt, voor nu of voor later. Maar waar je ook voor kiest: laat je alsjeblieft niet tegenhouden door mensen die jouw toekomst voor je denken in te vullen. Of laat je juist niet gek maken door mensen die spontaan hun leven op de schop gooien, terwijl jij hartstikke tevreden bent met hoe jouw leven er nu voor staat. Want al helemaal in deze tijd van regelgeving en overheidsbemoeienis wil ik iedereen heel cheesy op het hart drukken: het is en blijft jouw leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.