Het dagboek van een journalistiek stagiaire bij de Evangelische Omroep

Yes! Stagelopen: een super leerzame en fijne manier om kennis te maken met de (journalistieke) praktijk. Ik heb tijdens mijn vorige opleiding al drie stages gelopen in het Nederlandse medialandschap. Maar ik verheug mij nog elke dag op mijn werkzaamheden bij mijn huidige stageplek: de Evangelische Omroep in Hilversum. Hoe mijn gemiddelde stagedag er uit ziet? Je leest het hier!

Ik ben Amrutha, ik zit in mijn derde jaar van de opleiding journalistiek en ik loop stage bij de EO.

Pas op! Vroege vogels in de trein

05:00 uur: mijn moeder zei altijd: “Liever te vroeg dan te laat.” Dat is altijd bij mij blijven hangen en onbewust is de gewoonte ontstaan om eerder op te staan dan nodig is. Ik start de dag met meditatie en yoga-oefeningen. Om de dag met een beetje structuur te starten schrijf ik mijn dagelijkse doelen op. Na een frisse douche en een ontbijtje stap ik de deur uit.

06:30 uur/ 07:00 uur: gewapend met mijn thermosbeker vol met thee en een opgeladen telefoon stap ik het station binnen. Het is druk, maar iedereen is met zichzelf of zijn telefoon bezig. In de volle trein vind ik nog nét een plekje bij het raam. Ik veeg de laatste pluk haar voor mijn ogen weg en open mijn agenda. Even kijken welke afspraken ik vandaag heb. In mijn notitieblok maak ik alvast een planning voor hoe ik mijn werk rondom de vergaderingen en brainstormsessies inplan.

08:00 uur: wat ik echt fijn vind aan stagelopen in het voorjaar is, dat het steeds op een eerder tijdstip licht wordt. Op mijn gemak loop ik naar het EO gebouw. Eenmaal door de poortjes en aangekomen bij mijn bureau richt zet ik alvast alles klaar. Laptop? Check! Lader in het stopcontact? Check! Notitieblok en pen? Check! Alles wijst erop dat het vandaag een top dag wordt! Tijdens mijn eerste kop thee check ik even snel het nieuws, werk ik mijn planning verder uit en start ik met de eerste werkzaamheden: mails sturen met interviewverzoeken.

09:00 uur: gezellig, de eerste collega’s komen langzaamaan het kantoor binnendruppelen. Tijd voor een tweede theeronde en een kort praatje over koetjes en kalfjes. Ik heb het geluk dat ik in een super hecht en leuk team werk. Ik voel mij helemaal op mijn gemak binnen deze redactie. Doordat ik het eerste uur lekker rustig kon opstarten kan ik nu lekker productief doorwerken aan mijn planning. Heel leuk al die collega’s om mij heen, maar ik zet toch maar even mijn koptelefoon op: knallen maar!

 

Even bijtanken en door…

10:00 uur: tijd voor een groentesnack! Meestal neem ik komkommers en tomaatjes mee. Zo heb ik tijdens het ochtendwerk nog wat gezonde snacks. Lekker en gezond, als je het mij vraagt. Helaas ben ik zo door de stukjes groente heen en kijk ik betreurd naar het lege trommetje voor mijn neus. Gelukkig heb ik wel weer nieuwe energie om verder te gaan met mijn werk. Vandaag staat er een interview op de planning met een expert over hoogsensitiviteit bij kinderen. Super interessant!

12:00 uur: samen met (bijna) alle EO medewerkers stap ik de overvolle kantine binnen. De geur van verse tomatensoep vult de ruimte en onder de warmtelamp liggen heerlijk krokante snacks op de hongerige werknemers te wachten. Ik besluit voor een broodje gezond te gaan: lekker met kaas en wat sla. Meestal eet ik met mijn directe collega’s samen. Rond 12:30 uur gaan we met z’n allen wandelen om even een frisse neus te halen en de benen te strekken.

13:00 uur: nadat ik van het heerlijke voorjaarszonnetje heb genoten is mijn humeur nóg beter. Ik ben helemaal opgewarmd om de laatste uurtjes door te werken. Ik heb het echt heel erg naar mijn zin hier bij de EO: ik krijg leuke stagewerkzaamheden toegewezen, ik heb een sterk team om mij heen met aardige collega’s en ik heb voldoende uitdaging om mijzelf als professionele journalist te kunnen ontwikkelen. Met die tevredenheid ga ik verder aan de slag. Ik lees nog even het interview terug wat ik net heb gedaan.

 

De middagshift

14:00 uur: yes! Ik heb mijn artikel af en ingeleverd ter beoordeling. Ondertussen ga ik verder met wat mails beantwoorden, de volgende interviews voorbereiden en schuif ik snel aan bij het wekelijkse teamoverleg. Elke werknemer bespreekt waar diegene mee bezig is en als het nodig is vullen wij elkaar aan. De vergaderingen duren altijd wel wat langer. Het komt nog weleens voor dat er een brainstorm achteraankomt.

15:00 uur: even een bezoekje brengen aan de afdeling statistieken. Hoe is onze content ontvangen bij de doelgroep? Bij de EO willen wij graag schrijven voor een brede doelgroep. Dit proberen wij op een inclusieve manier te doen, zodat iedereen kennis kan maken met de liefde van God. Onze specifieke content wordt gelukkig goed ontvangen en met een goed gevoel stap ik de meeting uit. Niet verder vertellen hoor, maar ik begin nu wel een beetje minder scherp te worden… 😉

 

Have a break, have a…

16:00 uur: cup-a-soup? Nee, dat niet. Maar wel een handje walnoten en amandelen. Hier heb ik dan ook wel weer genoeg aan tot aan het avondeten. Het zijn de laatste loodjes, maar die wegen vandaag wel zwaar. Ik merk dat ik al mijn mails al heb beantwoord en nu vooral moet wachten op responses van interviewkandidaten en collega’s die feedback moeten geven op mijn werk. Ik kijk even op mijn planning en zie dat ik alvast vooruit kan werken aan een lijstjes artikel over pubers. Dat is altijd leuk! Nadat ik de briefing heb opgevraagd ga ik gemotiveerd aan de slag!

17:00 uur: de ene collega na de andere collega verlaat langzaam het kantoor in Hilversum. Toch besluit ik nog even te blijven zitten onder het mom van: ‘ik zit nu toch in mijn work-flow’. Ik heb mijn eigen netwerk ingeschakeld: ‘Wat herkennen de moeders uit mijn omgeving als ze een puber in huis hebben?’ Ik moet wel lachen om de verhalen die ik terugkrijg: de ene puberstreek is nog gekker dan de andere puberstreek. Gelukkig heb ik dus wel werk waar ik om kan lachen, op een goede manier.

 

Einde van de dag…

18:30 uur: het rode notitieblokje klapt dicht, de laptop wordt afgesloten en de telefoonoplader wordt uit het stopcontact gehaald. Deze stagedag zit er weer op. Langzaam pak ik mijn spullen in en zoek ik ondertussen op welke trein ik het beste kan nemen. Onderweg naar huis is het tijd voor rust en ontspanning: ik kijk een leuke serie op Netflix en app even met mijn vriendinnen over ditjes en datjes. Vandaag ben ik lopend vanaf het station naar huis gegaan. Tijdens de wandeling in het schemer van de frisse lenteavond kreeg ik wel trek… Ik ben heel benieuwd wat mijn huisgenoten hebben gekookt voor vanavond.

 

Met veel plezier loop ik stage bij de Evangelische Omroep. Ben jij ook nieuwsgierig naar stages bij de EO? Kijk dan snel hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.