Floortje

Floortje. Het einde van de wereld werd bijna het einde van haar wereld. De ambassadeur van het rode kruis reisde door Jemen voor een aflevering van haar (met een televisiering bekroonde) reisprogramma toen de burgeroorlog haar inhaalde.

Al sinds 2015 vechten de inwoners van het Arabische land elkaar de pan uit. Het resultaat is een complete crisis. Er is een tekort aan brandstof, operatiemateriaal en medicijnen. Volgens Oxfam Novib heeft 80 procent van de bevolking geen toegang tot schoon drinkwater en is net zo’n groot deel van de bevolking afhankelijk van buitenlandse hulp om te overleven. Unicef heeft berekend dat er elke dag zes kinderen worden gedood of gewond raken. De VN spreekt van de grootste humanitaire crisis sinds haar oprichting.

Een Facebook-kennis woonde jaren in Jemen. Haar man was er arts. Op Facebook vertelde ze dat we hier in Nederland bijna niets over de oorlog horen omdat mensen Jemen niet uit kunnen vluchten.

Floortje wel. Na een paar dagen in een rode-kruis-bunker doorgebracht te hebben wist ze Jemen te ontvluchten. En de oorlog het nieuws. Verstopt op de plank van komkommertijd-onderwerpen en achtergrondverhalen van een ongelezen krant wachten 24 miljoen mensen op de volgende internationale celebrity die vast komt te zitten in het einde van hun wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.