”Er moet zeker wat worden gedaan als mensen bang zijn om op de CHE uit de kast te komen”

Wisselende reacties kwamen er op de ‘confessionbox’. Afgelopen woensdag was de nationale coming out day. De box stond in de CHE om meningen, persoonlijke ervaringen, ideeën en gevoelens over homo-, bi-, inter- en a-seksualiteit met elkaar te delen. 

photo-1485182317254-4d42489e041b

Mirjam Wolff, Geert Braam en Nicole Steijsiger kwamen met dit initiatief  om de LHBTQIA+ community een hart onder de riem te steken.

”We hebben verschillende reacties gehad op ons idee”, zegt Mirjam Wolff student journalistiek. ”Het eerste idee was om een regenboogvlag op te hangen aan de vlaggenstok van de CHE. We stuurden daarom een mail naar de afdeling marketing. Van een regenboogvlag zagen ze de meerwaarde niet in.

”Van een regenboogvlag zagen ze de meerwaarde niet in.”

We kregen als reactie dat ze bereid zijn om op een integere manier het gesprek aan te gaan, maar ze zagen niet hoe een vlag daarbij zou kunnen helpen.”

Mirjam: ”Omdat we toch graag iets met deze dag wilden hebben we contact gezocht met Karlijn Goossen. We zijn toen op het idee van de confessionbox gekomen. We dachten: als we geen regenboogvlag buiten de school mogen hangen, dan halen we hem gewoon naar binnen.”

”De reacties die wij vanuit onze omgeving kregen waren positief. Wij hebben een hele fijne community om ons heen, dus iedereen was enthousiast.”

Nicole: ”Ik heb wel een paar klasgenoten die zich afvroegen, ‘moet dit dan? Is het wel nodig?’.”

”Ik was pissig. De vlag hing niet zo ‘in your face’ in het atrium, maar degelijk voor het prikbord.”

Halverwege de dag blijkt de vlag niet meer op zijn plaats te hangen. Een van de studenten vindt hem terug bij de servicebalie.

Nicole: ”Bij de servicebalie heb ik navraag gedaan en de vlag lag daar inderdaad  ergens op een bureau. Ik heb de situatie uitgelegd en gevraagd of we de vlag terug mochten. Een medewerker is naar achter gelopen en heeft de vlag gegeven. Het is niet duidelijk wie de vlag weggehaald heeft en waarom die persoon dat heeft gedaan.”

Mirjam: ”Ik was pissig. De vlag hing niet zo ‘in your face’ in het atrium, maar degelijk voor het prikbord.”

Geert: ”Ik heb er gelijk een tweet over geschreven.”

Geert Braam‏ @EerstGeert  11 okt.

In @dehogeschoolede is #regenboogvlag bij kraampje weggehaald. Helder dat #acceptatie nog niet overal #vanzelfsprekend is. #comingoutday

 

Confessionbox

Veel mensen namen de moeite om een reactie in de box te doen. De ‘confessions’ liepen uiteen van positief tot sceptisch. Een greep uit de reacties in de box:

‘Bedankt voor deze aandacht. Ik voel me zo alleen. Het lijkt soms dat ik de enige ben hier op school.’

 ‘Ook al ben ik homo, toch geloof ik niet dat Jezus wil dat ik een relatie met iemand van hetzelfde geslacht aanga. Hij heeft mij namelijk niet beloofd dat ik een relatie zou krijgen, maar Hij heeft mij wel het leven beloofd. Ben ik zielig omdat ik hier +/- 80 jaar geen aardse relatie, in de zin van een huwelijk etc. zal hebben? Lees dan maar wat God in Jesaja 96: 1-5 zegt.’

‘Tis te veel om  te onthouden! 2 is genoeg!’

Mirjam: ”Er zitten altijd flauwe berichtjes tussen en dat mag ook. Sommigen reacties zijn verdrietig, anderen hoopvol. Ons doel was om een inzicht te krijgen van de meningen rondom dit onderwerp. Wij willen hier openheid over en vinden het heel normaal. Het geeft zeker aan dat er iets moet worden gedaan als mensen bang zijn om op de CHE uit de kast te komen.”

Geert: ”Zelf had ik er niet veel verwachtingen van, maar het heeft mij verrast in positieve zin. Iedereen heeft zijn eigen visie op dit onderwerp, maar ik zie dat er een begin is gemaakt in het bespreekbaar maken daarvan.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.