De stoere muis

Twee dagen geleden dacht ik een standaard romcom aan te zetten waarbij ik mijn gedachten even op nul kon zetten. Eindstand ben ik met tranen in mijn ogen naar mijn beeldscherm aan het kijken terwijl ik nadenk over mijn deels onverwerkte trauma’s. Eat Pray Love. Wat een mooie spirituele film. Het gaat over reizen, jezelf vinden of juist niet, over liefde voor jezelf en voor de ander. Allemaal onderwerpen die in deze periode van mijn leven veel opspelen. Het allerbelangrijkste wat mij opvalt uit deze film is hoe de personages omgaan met ‘negatieve’ emoties.

 

Voordat ik naar Boedapest toekwam om hier een halfjaar te studeren kon ik niet altijd even goed met ‘negatieve’ emoties omgaan. Ik schrijf ‘negatieve’ met aanhalingstekens aangezien ik hier heb geleerd dat er geen ‘negatieve’ en ‘positieve’ emoties bestaan. Emoties zijn gewoon emoties, daar zit geen waardeoordeel aan vast. Eigenlijk speelde ik altijd een kat en muis spel met mijn ‘negatieve’ emoties. Als bange muis bleef ik maar wegrennen voor de kat die zo angstaanjagend leek. De grote enge kat, samen met al haar verdriet, woede en trauma, waar ik zo wanhopig voor vluchtte. In Utrecht rende ik hard. In Boedapest kan ik niet rennen. Hier wint de kat het niet van de muis. En hoe vaker de muis en de kat elkaar ontmoeten, hoe meer de muis realiseert dat die angstaanjagende kat helemaal niet zo eng is. Je gevoelens voelen is niet eng. De angst die je voelt tijdens het wegrennen wel.

 

Ik heb mij dus ontpopt naar een wat stoerdere muis tijdens deze buitenlandervaring. Zo heeft iedere exchange student wel andere en verschillende obstakels en problemen te tackelen. Het is zo waardevol om in je studentenperiode, die eerlijk is eerlijk erg verwarrend is af en toe, voor een bepaalde tijd in het buitenland te zijn. Op z’n tijd is het namelijk verschrikkelijk en lijken er alleen ‘negatieve’ emoties te zijn, maar dat is wat het leerzaam maakt. Naast die ‘negatieve’ emoties is er natuurlijk ook heel veel ruimte voor banden aangaan met mensen, het vrijheidsgevoel, de zelfstandigheid. Als je situatie ernaar luidt spoor ik je echt aan om dit op een bepaald moment in je leven te doen. Want een ding is zeker. Alle clichés zijn waar: in het buitenland kom je jezelf tegen. Misschien als muis, misschien als kat of misschien als een ander leuk dier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.