“De EU heeft meer stokken nodig”

Mijn hart sprong op van vreugde. De wereld kreeg plotseling iets meer glans. De vogels leken harder dan ooit te fluiten en ik kreeg weer helemaal zin in mijn dag. Eindelijk kwam ‘ie voorbij, een langverwachte headline: EU sleept AstraZeneca voor de rechter.

Nou weet ik dat het niet per se iets zal gaan schelen in het hele vaccinatieproces. Maar man, wat voelt het fijn als het schoothondje van het wereldtoneel iets van een poging doet om voor zichzelf op te komen. Ik merk om mij heen – en ook een beetje bij mezelf als geboren en getogen Nederlander – vooral dat mensen huiverig zijn om toe te geven dat we macht willen zien in het wereldtoneel. En wat de EU betreft is het ook logisch dat we vooral niet willen dat zij ooit een of andere macho-grootmacht wordt. Het hele doel van de EU was immers dat zoiets nooit meer zou gebeuren na de Tweede Wereldoorlog.

 

Boosaardig

Daar zit zeker wat in. Het is een nobel streven. Maar wat als een andere wereldmacht er niet zo over denkt? Wat als je wereldleiders hebt die wél nachtenlang fantaseren hoe zij handenwrijvend en boosaardig lachend de wereld domineren en iedereen zich naar hun wil buigt? Wat als buurlanden elkaar niet kunnen luchten of zien en de aanval aangaan? Wat als er een farmaceutisch bedrijf is dat zich niet aan zijn vaccindeals houdt en complete landen laat creperen zonder deze vaccins?

Een of andere Amerikaan op Twitter gooide eens deze vraag erin: stel, een handjevol kinderen loopt op het schoolplein hun klasgenoten te meppen met stokken. Pak je hen de stokken af, geef je alle kinderen stokken om zichzelf te verdedigen, of geef je bepaalde kinderen een korte training en daarna stokken om de belagers te verslaan? Amerikaan, stokken, je raadt het al: dit ging hem om het wapendebat. Maar ik vond het ook wel een treffende anekdote om het huidige wereldtoneel mee te beschrijven in een wereld waarin helaas niet alle neuzen dezelfde kant op staan.

 

Meppen

Wereldmachten of het gebrek daaraan, het blijft een eeuwenoude discussie. Maar wat mij betreft mag de EU soms best wat meer stokken gebruiken. Eentje voor achter de deur of heel soms eentje om eens even flink mee te meppen als dat nodig is. Te beginnen bij AstraZeneca. Hierrrrr met die vaccins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.