Best behoorlijk, die winterdipjes – COLUMN

“Last van een winterdepressie? Wordt productiever met licht!” Zo schreeuwt een advertentie mij even deze boodschap toe. Ik knipper, neem een slok van mijn thee en verslik me even vakkundig in de hete vloeistof. Lampen die depressie kunnen genezen? Wat is dat voor onzin! Even later kom ik tot bedaren en kijk ik glazig voor me uit. Winterdepressie, is het serieus te nemen?

Zelf ervaar ik het ook. Zo begin november begin ik het een en ander te merken. De dagen worden korter, de natuur kaler en de wereld lijkt permanent grijs te worden. En met de wereld ikzelf ook. Het was niet altijd zo. Sinds mijn depressie ervaar ik dit. Opeens ben ik gevoeliger voor weer en zeker voor winterweer. Gek eigenlijk. Gevaarlijk ook. Want na een paar weken grijsheid ben ik zo weer in een neerwaartse spiraal te vinden. Alsof mijn leven zich gaat matchen aan het seizoen. Niet dat het waar is. Zeker nu is mijn leven meer in balans is dan dat het ooit is geweest. En toch merk ik dat ik somberder wordt en dat ook langdurig blijf. Na wat googelen kom ik erachter dat er een verband tussen vitamine D en depressie is. Maar er is niet genoeg onderzoek over om daarover uit te wijden. Jammer. Ik had graag willen weten hoeveel shotjes vitamine D ik zou moeten slikken om in de gloria te blijven. Een beetje meer ‘Carpe Diem’ en een beetje minder ‘Memento Mori’. Dan doe ik het maar met één pilletje per dag (is aan te raden want het werkt goed!).

Alsof je ieder jaar emotionele belasting moet betalen

Ik googel gestaag verder. Ik zal weten hoe de vork in de steel zit. Ik kom erachter dat winterdepressie een echte stoornis is. Wederom speelt vitamine D een rol. Het heeft zelfs zijn eigen naam ‘Seasonal Affective Disorder’. Ik grinnik even om de ironische afkorting (SAD) en ga door. Best interessant. Slaaptekort is inderdaad een symptoom, maar ook de gouwe ouwe depressie symptomen als: aanhoudende somberheid, minder energie, geen genot meer kunnen putten uit het leven, negatief zelfbeeld, etc. Gek dat er niet meer over wordt gepraat. Het klinkt namelijk nogal ernstig. Ik bedoel: Het is een depressie die ieder jaar weer terug komt. Alsof je ieder jaar emotionele belastingen moet betalen, maar toch wordt het afgedaan als iets dat onschuldig is. Even in een ‘winterdipje’ zitten is bijna een trend geworden. Ik ben alleen nog nooit iemand tegen gekomen die deze term gebruikt en echt last heeft van een winterdepressie.

Ik scroll toch maar weer even terug naar de advertentie. Want ja, nu wil ik ook wel weten wat er zo bijzonder is aan die lampen (stomme goede marketing). Ik open de pagina. Een vrouw met een tevreden blik ligt in bed, verliefd naar een gekke lamp te staren. Eronder staat; “Je kent het vast wel…” en vervolgens een verhaaltje over hoe winterdepressie is op te sommen in slaapgebrek en minder energie. Blijkbaar wordt winterdepressie ook hier niet echt serieus genomen. Als ik de reclame moet geloven zet ik een lampje neer en wordt ik zo weer vrolijk geschenen. Denk het niet, Job!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.