Complottheorieën: overheid de oorzaak?

Het coronavirus is gecreëerd in een lab, de maatregelen zijn er om burgers voortaan 24/7 te domineren en – mijn persoonlijke favoriet – extremistische moslims hebben corona gecreëerd en verspreid zodat iedereen beschermende en daarmee meteen (gezichts)bedekkende kleding gaat accepteren.

 

Het zijn slechts drie voorbeelden van de vele complottheorieën rondom het coronavirus die de afgelopen maanden de ronde doen. Vanochtend kwam er via het NRC een rapport van Defensie aan het licht. In het rapport werd er gezocht naar de oorzaak van de massale opkomst van complottheorieën rondom het coronavirus. De conclusie luidt: het komt voornamelijk door onduidelijke communicatie vanuit de overheid.

 

Kansarm

Ja, het is inderdaad zo dat onduidelijke communicatie een voedingsbodem is voor complottheorieën. Ook angst en de menselijke neiging om te zoeken naar patronen, lijken mee te spelen. Maar het is juist rondom coronatheorieën zo dat er nog een diepere laag onder zit: een diepgeworteld wantrouwen in de overheid. Dat, in combinatie met het feit dat wij mensen graag bevestigd worden in wat we al denken, maakt dat de vreemdste complottheorieën massaal vaste grond vinden.

 

En dan met name bij mensen die leven in armoede, en dus afhankelijk zijn van de overheid. Ze voelen zich vaak berooid en in de steek gelaten. Al helemaal in deze bizarre tijden waarin mensen die al weinig hebben, dat weinige ook nog verliezen. Het zijn inzichten die je niet leert van Defensie-rapporten. Je leert het ook niet van de psychologie, die kijkt naar menselijk gedrag in het algemeen. Dit zijn dingen die ik heb geleerd van de ervaringen van mijn vader in zijn werk bij het Leger des Heils in Heerlen, één van de tien kansarmste gemeenten van Nederland.

 

Opbouwen

Aan de ene kant is het diep triest om te horen hoe, en vooral waarom, mensen alle vertrouwen in de overheid hebben verloren door de jaren heen om vervolgens op een dieptepunt te komen dankzij de coronacrisis. Aan de andere kant biedt het ook hoop. Want vertrouwen, dat is iets wat je ook weer op kunt bouwen.

 

De overheid heeft het verknald voor veel mensen. Maar jijzelf nog niet. Dus alsjeblieft, keer je niet af van mensen die de gekste uitspraken doen rondom corona. Er zit zo vaak een diepe lading van pijn en verdriet onder. Biedt hen een luisterend oor. Alleen al dat is waar veel mensen in deze pijnlijke tijden gigantisch hard naar op zoek zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.