Column: wees maar lekker negatief

Ik heb aardig veel zelfkennis. En niet om mezelf de hemel in te prijzen, maar ik ben altijd blij en positief. Het enige wat mij tegenhoudt om ‘s ochtends fluitend mijn bed uit te komen, is het feit dat ik niet kan fluiten. Ik probeer het vaak, maar ik lijk een goudvis op het droge als ik dat doe.  

Ik doe vrijwel alles met een lach en zie ik overal het positieve van in. Naar school? Yes, joepie, leuk, nieuwe dingen leren!!1! Trein heeft vertraging? Woeh, mensen kijken op Utrecht Centraal! Zo’n spring-in-‘t-veld type dus. Behalve bij de tandarts of het ziekenhuis, die blijven beide bijzonder shitty 

Vanuit school kregen we de opdracht om mensen om ons heen te vragen hoe zij ons zouden omschrijven. En bijna alle antwoorden had ik wel verwacht: “Silke is bijzonder optimistisch, spontaan, enthousiast, sociaal, heeft veel dromen en ambitie”. Nou, de buit is binnen; een paar nieuwe veren in m’n reet en mensen zien mij dus ook zoals ik had verwacht.  

Ik vroeg mezelf af: ben ik dan altijd zó optimistisch? Het klinkt nogal oppervlakkig en als een heftige persoonlijkheid. Een beetje Jojo Siwa, maar dan zonder glitterige regenboogkleren, grote strikken en een terugtrekkende haarlijn. Ik kan nou niet zeggen dat mijn eigenschappen een masker zijn, dat ik diep van binnen heel pessimistisch en depressief ben. Nee, geen fake smile of fake news. Mijn leven is leuk, maar moet ik dan ook altijd zo’n blij ei zijn?  

Het was een eye-openeralleen maar omdat iedereen mij zó kent, betekent het niet dat ik geen andere emoties mag uiten. Ik mag met een donderwolk boven mijn hoofd het lokaal binnenkomen. Ik mag negatieve feedback geven en ik mag nee zeggen tegen spontane afspraakjes. Vrienden gaan heus niet gelijk denken dat ik opeens een hekel aan ze heb als ik met een resting bitch face rondloop. Ik denk dat het eerder gek is om altijd positief te zijn. 

Dus luister niet altijd naar alle ‘8 tips voor een zorgeloos leven’ en ‘dit is het geheim van de oudste vrouw ter wereld’ artikelen. Natuurlijk, blijf liefhebben, blijf blij en blijf je dromen achtervolgen, maar je hebt toestemming om te balen, te huilen, te mokken en te chagrijnen.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.