COLUMN: Stop met staren, start met steunen

Er staat een ambulance bij het station. Aan het perron staat een trein die al lang weer weg had moeten zijn. Een wat bleke vrouw wordt door mensen in felgekleurde kleding uit de trein in een rolstoel gehesen. Mijn hart gaat sneller kloppen. Het kleine jongetje in mij wil ernaartoe rennen en helpen. Maar ik ben ‘volwassen’ nu. Dus doe niets. Samen met nog veertig wachtende reizigers sta ik het groepje felgekleurde mensen na te gapen als ze de vrouw de trap af slepen, op een brancard vastbinden en naar de ambulance brengen.

Gelukkig staat die er nog. Onbeschadigd. Gisteravond nog gooide iemand zijn fiets naar zo’n geel hulpbusje en sloeg de bestuurder in zijn gezicht. Het gebeurt vaker. Bijna dagelijks zie ik de verhalen van mensen die hulpverleners lastig vallen, bedreigen of aanvallen. Mensen die proberen een politieagente te wurgen, boos worden op een ambulance die in de weg staat.

Ik begrijp het niet. Wil het ook niet begrijpen. Want het is niet oké. Niet alleen omdat het simpelweg ook mensen zijn die hun werk doen. Maar meer nog omdat het mensen zijn die levens redden, en ervoor zorgen dat jij en ik veilig over straat kunnen. Het zijn de mensen die we in onze samenleving het meest zouden moeten respecteren. Op handen dragen. Want we willen allemaal geholpen worden als we op de grond liggen dood te bloeden of iemand onze portemonnee heeft gestolen.

Toch zie ik mezelf ook steeds meer langs de zijlijn staan. Als een stuurman aan wal van een schip op zee. Steeds meer zie ik mensen bekritiseren vanaf de bank. Ik denk dat we zijn vergeten dat wij de wereld maken. Dat verandering alleen gebeurt als wij het laten zien. Dus kom van de bank. Stop met staren en start met steunen. Beëindig het bedreigen en begin met bewondering.

De vrouw is ondertussen afgevoerd, het spektakel afgelopen. Samen met m’n medestaarders stap ik in een overvolle, vertraagde trein. Iemand klaagt. Ik niet. Ik heb me voorgenomen niet meer te klagen over late treinen en moeten staan. Niet boos te zijn op de politie en de ambulancebroeders met hun felgekleurde kleding te helpen als het nodig is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.