COLUMN: Stem Wijzer

Ik zie ze inmiddels vaker dan mijn eigen vrienden. Of ik nou de TV aanzet, de krant opensla, een willekeurige nieuwswebsite bezoek; ontsnappen is niet mogelijk. Van Mark Rutte tot Jesse Klaver, van Gert-jan Segers tot Geert Wilders: allemaal zijn ze, zo breed mogelijk glimlachend natuurlijk, meer dan bereid me te woord te staan. Over hoe zij Nederland beter kunnen maken, maar vooral: over hoe de andere lijsttrekkers daar niet in zullen slagen. Best verwarrend.

Gelukkig is er een oplossing: de Stemwijzer. Politici kunnen praten wat ze willen, maar de Stemwijzer laat objectief zien met welke partij jou standpunten het best overeenkomt. Vijf minuutjes werk om erachter te komen welk vakje je woensdag 15 maart in moet kleuren; klinkt als een goede deal, toch? Dat dacht ik ook, afgelopen woensdag. Tot ik de test had ingevuld.

Partij voor de Dieren, dat was de partij die als hoogste uit de test kwam. Kan gebeuren natuurlijk. Wel interessant, want het was een partij die ik nog nooit echt had overwogen. De volgende dag besloot ik het nog maar eens te proberen. Ditmaal kwam ik uit op Forum voor Democratie. Apart: zijn dat niet ongeveer de twee meest uiteenlopende partijen die er in Nederland zijn? Toen later in de week D66 uit de test rolde, wist ik maar een ding zeker: er is in ieder geval geen partij waar ik het helemaal mee eens ben.

Logisch ook eigenlijk, want eerlijk gezegd heb ik niet per se een heel sterke mening over stellingen als “luchthaven Schiphol moet kunnen uitbreiden” of “de regeling voor de aftrek van de hypotheekrente moet niet verder worden aangetast.” Mijn keuze bij die stellingen neem ik ongeveer even bewust als de keuze welk beleg ik ‘s ochtends op m’n brood smeer, laat staan dat ik weet wat financieel überhaupt mogelijk is (dit laatste geldt overigens ook voor het broodbeleg).

Ik ben bang dat er toch maar één echte manier is om te ontdekken welke partij het best bij me past. Partijprogramma’s lezen. Televisiedebatten kijken. Daar gaat m’n zuurverdiende voorjaarsvakantie.

Stemwijzer? Stem wijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.